Store fangster av barkbiller

Store fangster av barkbiller i hele landet kan settes i sammenheng med varme sommere. 

Barkbillebestandene har økt årlig i hele landet siden 2002, og oppgangen sammenfaller med de varme somrene i perioden. Økningen er også markert i 2008. Spesielt har den varme og tørre forsommeren i 2008 gitt gode betingelser for barkbillene.

Det er kjent fra tidligere at svært høye bestander av granbarkbiller øker risikoen for at billene kan drepe levende skog i stort omfang. På 70-tallet ble det drept skog for store verdier på Østlandet. Flere steder er billebestandene nå så høye at omfattende vindfellinger og langvarig tørke vil kunne øke sjansen for masseformering av granbarkbillene.

I Trøndelag og Nordland, som aldri har hatt omfattende barkbilleutbrudd, har det vært en flerdobling i billemengde siden 2002. Bestandene er fortsatt for lave for utbrudd i denne landsdelen, men mulighetene for utbrudd øker dersom vi får vesentlig høyere temperatur i fremtiden.

Klimaendringer gir nye utfordringer for forskning. Hvordan vil bestandene av granbarkbiller utvikle seg i våre nordlige skogområder?

Barkbilleutbrudd i British Colombia i Canada har drept mer enn 400 millioner kubikkmeter skog og brer seg til stadig nye områder, både høyere opp i fjellet og lenger mot nord.

Bestandene av barkbiller i Norge overvåkes av Skog og landskap og skogbruksmyndighetene i 12 fylker, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Hvert år fanges det biller i mer enn 400 feller i nesten 100 kommuner. Helt siden 1979 har fangstresultatene vært et viktig grunnlag for å bedømme faren for angrep på skogen de kommende år, og for å øke vår kunnskap om hva som bestemmer billebestandenes vekst og fall.