Været i vekstsesongen 2008

Vinteren står for døren og det er på tide å oppsummere året som har gått. Når det gjelder været sies det at "manns minne" begrenser seg til om lag 14 dager. Derfor er det kanskje på sin plass å se litt nærmere på hvordan årets vekstsesong fortonet seg rundt omkring i landet, skriver bioforsk.no. 

 

Bioforsk Plantehelse driver prosjektet Landbruksmeteorologisk tjeneste (LMT) som måler værforholdene ved 80 automatiske værstasjoner lokalisert i de viktigste landbruksdistriktene i Norge. Prosjektets viktigste formål er å samle inn, lagre og levere landbruksmeteorologiske data av kjent og relevant kvalitet til varsling av angrep fra ulike planteskadegjørere i jord- og hagebruk, til forskningsformål i plantevern og til planteproduksjon for øvrig.

Værdataene som er samlet inn i løpet av vekstsesongen 2008 kan oppsummeres på følgende måte:

• I mai lå månedstemperaturen over normalen i store deler av landet, bortsett fra i Troms og Finnmark. Store deler av Sør-Norge fikk betydelig mindre nedbør enn normalen, og det var tendens til tørke flere steder.

• I juni lå månedstemperaturen under normalen i Troms, Finnmark og enkelte høyereliggende områder av Sør-Norge. I resten av landet lå temperaturen høyere enn normalen. Mest nedbør ble registrert ved våre stasjoner på Vestlandet, i Midt-Norge og i Troms og Finnmark.

• I deler av kystområdene på Vestlandet ble det registrert høyere månedsmiddeltemperatur for juli enn noen gang tidligere. Ny rekord for maksimumstemperatur ble også registrert ved flere av Meteorologisk institutts målestasjoner. I deler av Nordland, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland kom det under 30 % av normalnedbør, samtidig som lokal nedbør ga døgnnedbør på mer enn 60 millimeter ved flere av våre klimastasjoner i Sør-Norge.

• I enkelte kystområder på Vestlandet lå månedstemperaturen nesten 2,5°C over normalen i august, mens det i sentrale deler av Øst- og Sørlandet falt over 200 % av normal nedbør for måneden. Det kom betydelig mindre nedbør enn normalt i Nord-Norge og Trøndelag, i enkelte områder kom det bare 25-40 % av normal nedbør.

• September måned var tørrere, men kjøligere enn normalt i sørøst, mens Vestlandet og Trøndelag fortsatt hadde det forholdsvis varmt. Ved våre stasjoner i Nord-Norge lå temperatur og nedbør i nærheten av det som er normalt for årstiden. Sommeren 2008 har vært varmest på Vestlandet og nordover til og med Trøndelag, kaldest i Troms og Finnmark, og med temperaturer nær normalen i resten av landet. Ulvik er den av våre klimastasjoner som hadde høyest gjennomsnittstemperatur i perioden mai-september i år. Døgnmiddeltemperaturen ved denne stasjonen var nærmere 2 grader over "normalen". Dårligst ut kom Pasvik, der temperaturen i samme periode lå ca 1,5 grader under normalen. Med normalen menes månedsmidlene for perioden 1961-1990. Disse dataene er laget av Meteorologisk Institutt.

I løpet av sommeren var det fire varme perioder med temperaturer godt over normalen. Disse "varmebølgene" omfattet mesteparten av Norge bortsett fra Troms og Finnmark - og var sammenfallende i tid.

Stasjonen Kvelde i Larvik kommune 'vant' når en regner antall graddager til grunn, med Ulvik i Hardanger på en god andreplass.

Ulvik er stasjonen der det er registrert flest dager (20) med døgnmiddeltemperatur høyere enn 20 grader. Stasjonen følges av Kvelde (16 dager), og Hønefoss og Roverud (15 dager). Høyt oppe på lista kommer også stasjoner i Nord-Trøndelag, der både Frosta og Mære er registrert med 10 dager eller mer med middeltemperatur høyere enn 20.

August måned var spesielt nedbørrik på Østlandet, og det var spesielt områdene sør for Mjøsa som ble rammet.