To systemer to bruksformål

Det finnes to kuttesystemer på kompostkverner. Det primære bruksformålet ditt avgjør hvilket av systemene du bør velge.

Alt som kjøres gjennom ei kompostkvern blir til slutt til jord. Men før avfallet kommer så langt kan det brukes til ulike formål. Kuttesystemet på kverna bestemmer hvilket formål kverna er best egnet til.

Skal du bruke det oppkuttende trematerialet i komposten, bør du velge ei valsekvern. Men ønsker du primært å bruke materialet til å dekke jord bør du gå for en fliskutter. Forvirret? Forklaring følger:

Jorddekking eller kompostering?

De to systemene gir helt ulik struktur på materialet som kommer ut av kverna. Valsekverna har en vals som maler greinene opp i grove strimler. Fliskutteren har kniver som kutter opp materialet i "agurkskiver".

Skivene som kommer ut av en fliskutter har en relativt glatt overflate, og er best egnet til bruk som jorddekking i blomsterbed, under busker etc. Den glatte overflaten gir en lengre nedbrytingstid enn for greiner som kjøres gjennom ei valsekvern.

I valsekverna knuses greinene som nevnt til grove strimler. Under valsingen blir organene i trematerialet knust, noe som forskynder nedbrytingen. Strimlene har også en mye ruere overflate enn flisene som kommer ut av en fliskutter. Dermed får de nedbrytende bakteriene "lettere tak" i materialet. Denne typen kuttesystem er best egnet for kompostering.

Valsekverner har noen bruksfordeler ved at de er selvmatende og mer stillegående enn fliskutterne. På mange fliskuttere må du gjerne gi kvistene litt hjelp til å komme seg gjennom maskinen. Enkelte fliskutterne kan dessuten gi "rekylslag", det unngår du garantert med ei valsekvern.

Mindre vedlikehold med vals

Generelt er det er også mindre vedlikeholdsarbeid med valsekverner, i og med at disse kverntypene ikke har kniver som må slipes med jevne mellomrom. Men valsekverner er gjerne noe tyngre og litt dyrere i innkjøp enn fliskutterne.

Verken valsekverner eller rene fliskuttere er spesielt tilpasset å male opp urteaktige planter med både røtter og jordklump - for eksempel potteplanter. Men det finnes maskiner til et slikt formål også. Dette er såkalte kombinerte komposteringsmaskiner som både kan brukes til fliskutting og til kverning av myke materialer.

Greintykkelse og pris

Ei kompostkvern er kanskje ikke blant de mest avanserte maskinene til bruk i hagen, men én ting bør du likevel være oppmerksom på når du går inn butikkdøra. Noen leverandører oppgir maksimal greintykkelse i hard kvist. Andre oppgir dette målet i bløt kvist. Det krever mer kraft å kverne opp en hard kvist, dermed er ikke kvistmålet bestandig helt sammenlignbart.

De kraftigste elektriske kvernene tar kvister på 4-5 cm i diameter, og de koster gjerne 2-3.000 kroner, avhengig av merke og modell. Hvis du har enda tykkere greiner du ønsker å male opp, må du over på en større bensindreven modell. Men da må du samtidig åpne lommeboka betydelig. Bensindrevne modeller som tar kvister på cirka åtte cm i diameter koster rundt 15.000 kroner.