Espaliering av frukttrær

Heia.
Jeg tenker å sette opp en eplehekk/-gjerde (på armeringsjern) mot naboen da det ikke blir så tett og jeg tenker det vil bli en fin hekk.

Men jeg lurer på planteavstanden mellom hvert tre (jeg tenker en blanding av eple- og pæretre kanskje).
Tusen takk om du svarer. Ønsker deg en fortsatt god sommer!

Hilsen Erik

 

Hei Erik

Sommeren har dessverre gjort at du må vente litt på dette svaret, men om du ikke har gjort noe enda, så har jeg noen tips til deg her.

Espaliering av frukttrær går ut på å beskjære treet slik at det for eksempel vokser flatt mot et armeringsnett, slik du har. Treets vekst blir flat og høyden og bredden på treet bestemmes av beskjæringen.

Du kan enten bruke "pisker" (små nesten grenløse kvister) eller mer utviklede trær og de kan formes
for både loddrett, skrå, buet eller horisontal vekst.
Det bør være likt antall grener på hver siden av hovedstammen. Sidegrenene bør være om lag 30 cm fra hverandre (her indikerer man da planteavstanden) og avstanden mellom hver grenetasje (høyde) bør være ca. 35 - 40 cm.

Hovedstammen bør gå omtrent så høyt som du ønsker på max høyde av hekken din - ved planting. Det er sidegrenene som skal pleies og beskjæres. Grener som går ut i luften, skal vekk.

Behold altså grener som vokser horisontalt. Det å fjerne grener, stimulerer til ny vekst. :)
Grenene som beholdes, festes til armeringsnettet med materiale som kan følge treets vekst og ikke strammer. Bruk noen år på å forme treet ved å beskjære litt hvert år.

Jeg håper du fikk noe ut av dette. Avstanden for trærne ved beplantning er altså litt vanskelig å si direkte i forhold til type trær og størrelse ved planting/tanker om beskjæring og vekstform. Jeg har dog hørt at hvis du kjøper alminnelige, små epletrær, så bør avstanden mellom stammene være ca. 1,5 - 2 meter.

Lykke til med hekken! Den blir sikkert fin! ... og en fortsatt riktig god sommer til deg også! :)

Vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen
https://kurs.hageplanlegging.no