Plante med markplater under

Hvor store vekster man kan plante når det ligger markplater under? Kan det plantes busker når det ligger markplater under? Regner med at blomsterbed burde gå bra?

Hilsen Karen

Hei Karen

Det er dessverre for lite jord til å plante busker. Buskenes røtter bør få kunne utvikle seg og under disse forholdene vil det bli snaut. Blomster, derimot, vil du kunne få til med ca. 50 cm jord/sand. Velg tørketålende blomster/prydgress - dette fordi jordsmonnet her vil tørkes ut veldig lett. Forslag til tørketålende blomster er f.eks. Lavendel (den mest hardføre er sorten Angustifolium), Valmuer, Tistler, Verbena, Lammeøre, Fløyelstjæreblom og krydderurter. Kanskje smart å satse på å så en del, da det nok er litt lite jord for å satse på overvintring. Jeg foreslår at du prøver deg frem, med noen planter hvert år - spesielt med tanke på den strenge kulden dere har på Røros.

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no


Hagespørsmål

-----Opprinnelig melding-----
Fra: Karen Prytz [ mailto:kprytz@online.no]
Sendt: 5. mai 2016 16:32
Til: Firmapost < Firmapost@Bygg.no>
Emne: beplantning over markplater?

Hei!
Vi har et ganske nybygd hus der det ligger markplater (ca 10 cm isopor) ca 180 cm ut fra grunnmur/husveggen. Hensikten med disse er såvidt jeg har skjønt å holde frost og tele unna huset, og det har vi mye av her oppe ved Røros.Vi har anlagt noe plen over disse, slik at det er 20-30 cm sand/grus og 15-20 cm matjord over platene. Det er litt snaut langs husveggene, og jeg har lyst å plante.