Den britiske kunstneren Tom Hare har laget disse skulpturene i flettet pil, som nå er utstilt i Botanisk Hage på Tøyen i Oslo. (Foto: Unni Irmelin Kvam, Naturhistorisk Museum)

Opplev pileskulpturer i Botanisk Hage

Naturhistorisk museum på Tøyen bringer kunstsuksessen fra Kew Gardens utenfor London til Botanisk hage på Tøyen.

Disse skulpturene i flettet pil kan du oppleve i Botanisk Hage. (Foto: Axel Dalberg Poulsen, Naturhistorisk Museum)

Kunstner Tom Hare forstørrer de små vakre naturlige objekter og gjør dem store, som når man holder et forstørrelsesglass over et lønnefrø eller en sopp.

Nå har han satt opp sine skulpturer i flettet pil i Botanisk hage på Tøyen og tar slik med seg kunstsuksessen fra Kew Gardens i London, alle botaniske hagers mor, til Tøyen.

Tom Hare er britisk kunstner som arbeider med levende og tørket plantemateriale. Han bygger skulpturer i blant annet pil. Han ble tidlig fascinert av håndverket rundt kurvfletting og har flettet flere skulpturelle møbler.

Hare utførte i 2013 et prestisjetunge skulpturoppdrag for Royal Botanical Kew Gardens i London. Han ”vever” i tørket pil til organisk-dynamiske kunstinstallasjoner for Naturhistorisk museum i Oslo og jobbet i Botanisk hage på Tøyen i tidsrommet 5. -11. mai.

Botanisk Hage er 200 år i år, og i jubileumsåret foregår det mange spennende publikumsaktiviteter.


Fakta Botanisk Hage

·Botanisk hage ble opprettet i 1814 og er den eldste delen av Naturhistorisk museum.

·Benker i Botanisk hage i jubileumsåret:

Isbenken i islabyrinten (januar, nå smeltet).

·Fuglebenken (lydbenk med fuglesang).

·Oslo-benken på Oslo-benken (Stortingspolitikerne til Botanisk hage)

·Siebkes skiferbenk omkranser Botanisk hages kanskje eldste tre, en tyrkisk hassel, plantet i 1855.

· Moes benk er en dobbelbenk, utformet i tørket, flettet pil i Botanisk hage av Tom Hare, som også er kjent for sine kunstinstallasjoner i Kew Gardens.

200 års-jubilant

• Naturhistorisk museum (NHM) på Tøyen feirer 200 år i 2014 og er en del av Universitetet i Oslo.

• Botanisk hage som er den eldste delen av Naturhistorisk museum, ble opprettet i 1814.

• Aller øverst på jubilantens ønskeliste står nytt utstillingsveksthus. Siden bare 1 % av verdens blomsterplanter kan vokse utendørs i Norge, ønsker Naturhistorisk museum seg et stort og rikholdig veksthus med naturtyper fra hele verden.

• Naturhistorisk museum er opptatt av Tøyenløftet. Derfor har museet inngått samarbeid med barneskoler og Hersleb v.g skole om naturfagsundervisning ved museet.

• Kong Frederik VI av Danmark-Norge gav området med Tøyen hovedgård som en gave til det nyetablerte Universitetet i Oslo. UiO ble etablert i 1811 og gaven ble gitt i 1812. I 1814 kom beslutningen om å etablere Botanisk hage etter at det ble strid om hele UiO skulle etableres på Tøyen, noe det altså ikke ble.

• Tøyen hovedgård ligger i dag midt i Botanisk hage og er Oslos eldste bevarte trebygning som står der den ble reist. Eldste del er fra 1679.

• Formålet i 1814 med Botanisk hage var å få til en kartlegging av Norges naturressurser. Botanisk hage var viktig i byggingen avnasjonen Norge. I dag brukes Botanisk hage og Naturhistorisk museum til å formidle kunnskap om blant annet geologi, zoologi og botanikk.

• Christen Smith, ble utnevnt til ”professor i botanikk og stats-økonomiske vitenskaber” ved etableringen av Botanisk hage i 1814. Han var på den tiden en av verdens mest lovende botanikere. Smith døde under en vitenskapelig oppdagelsesreise i Kongo, allerede i 1816, før han kunne tiltre som bestyrer av Botanisk hage

Samlingene ved Naturhistorisk museum

• Naturhistorisk museum er et forskningsbasert museum. All forskning og formidling ved Naturhistorisk museum, UiO, bygger på det vitenskapelige prinsipp at jordkloden og alt liv som finnes her er et resultat av naturlige biologiske og geologiske prosesser.

• De vitenskapelige samlingene er museets ryggrad. Samlingene er utgangsmateriale for en stor del av den forskning ved museet. Sentralt i museets forskning står forskning om naturmangfold.

• Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter. 6,2 millioner objekter finnes her.

• Naturhistorisk museums mest kjente objekt, er kanskje Ida. Ida er verdens eldste hele apeskjelett, og ett av NHMs mest verdifulle utstillingsobjekter. Hun ble kjøpt av museet i 2007, og ble presentert for verden i mai 2009.

Om publikumstilbud

• Naturhistorisk museum har i overkant av 700 000 besøkende inn i Botanisk hage per år, og over 103 000 i de innendørs utstillingene.

• To veksthus er åpent for publikum i hagen. Det er Palmehuset og Victoriahuset. Palmehuset (fra 1868) rommer en utstilling med vekt på plantenes evolusjonshistorie. Palmehuset er åpent for publikum og brukes også i undervisning. Victoriahuset (fra 1876) huser hovedattraksjonen Victoria-vannliljen.

• Tidlig på 1900-tallet kom flere bygninger til. Waldemar Christoffer Brøgger, professor og rektor ved Universitetet i Oslo, fikk, sammen med Johan Nordal Fischer Wille, bygget tre museumsbygninger i Botanisk hage tidlig på 1900-tallet. Disse tre bygningene er tidligere kjent som Botanisk museum (i dag heter dette Lids hus), Zoologisk museum (Robert Colletts hus) og Geologisk museum (W. C. Brøggers hus).

Om aktiviteter i jubileumsåret

• Liv Borgen, professor emerita, skriver bok om Botanisk hages historie i forbindelse med 200-årsjubileet. Boken kommer ut i midten av mai.

• Kunstner Peder Istad satte opp en nærmere 75 tonns islabyrint i Botanisk hage som åpning av jubileumsåret for Naturhistorisk museum i januar 2014.

• Naturhistorisk museum markerer jubileet gjennom hele året, med hovedarrangement 1. juni 2014.

• I 2014 samarbeider Munch-museet og Naturhistorisk museum for første gang med utstillingen og naturstien ”Gjennom naturen”.