Mye mose i plenen etter vinteren

Jeg har i løpet av vinteren fått enorme mengder med mose på plenen. Hadde litt på noen områder her og der tidligere, men nå er det brått blitt mer og større områder med dette grønne teppet. Hvorda blir jeg enklest kvitt mosen og får tilbake plenen min?

Hilsen Inger

Hei Inger

Aller først; det er viktig at jorden får tørke opp før dere går igang med arbeidene. Så vent med nedenstående til du er sikker på at telen er gått ut av jorden og du har fått et greit, tørt underlag.

Det kan være flere faktorer til at man får mose i plenen. Jorden kan ha blitt surere (lav pH-verdi pga mye stillestående vann i bakken eller mye barnål-trær i nærheten) eller det kan være mye skygge som skaper gode forhold for mosen.

Vurder noen om av disse enkle tiltakene kan være aktuelle for deg;

A) Sørg for at evt. hekker blir klippet et par cm fra bakken og opp, slik at du får mer lufting langs plenen

2) Sørg for at det blir mindre skygge ved f.eks. å fjerne evt. trær

3) Sørg for at du gir gresset optimale vekstforhold ved å gi det god næring første halvdel av sommeren. Kjøp blåkorn og strø dette ut (første gang allerede nå) samt en gang i midten av mai. Så kjøper du kalksalpeter og strør dette i midten av juni. Da skal du ha fått en frisk og sterk gressplen som vil klare å utkonkurrere mosen - som du i tillegg skal fjerne straks det er tørket opp i jorden. Du vil helt sikkert få høre at du skal kalke - men det skal du IKKE gjøre!

Når du skal fjerne mose, vil jeg anbefale å bruke mosefjerner som du kjøper i hagesenteret. Når denne har virket, vil du enkelt kunne fjerne restene. Når du har fått fjernet mosen vil jeg anbefale å toppdresse områdene som har hatt mye mose.

Å toppdresse vil si at du tilfører en del sand til jorden, dette for å løsne på jordstrukturen - i alle fall hvis du har kompakt og leirholdig jord. I tillegg kan du i etterkan av toppdresingen bruke en plenlufter (ser ut som en gressklipper med små pigger), slik at du får tilført enda mer luft til jorden.

Når ovenstående er utført kan du så eller rulle ut plen. Husk at plenfrøene bør stampes godt til i jorden og vannes godt den første tiden. Plenfrø spirer ikke før du har en døgngjennomsnittstemperatur på ca. 8-10 grader.

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no