- Vi vil på det sterkeste advare folk mot å kjøpe tjenester fra useriøse aktører som opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere. Disse aktørene kan utgjøre en trussel også mot kjøperne og deres nærmiljø, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet. (Foto: Trond Joelson)

Advarer mot useriøse steinleggere

Arbeidstilsynet, Politiet og Skatteetaten advarer  private mot å kjøpe tjenester fra useriøse steinleggerfirmaer.

Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet trapper opp innsatsen mot useriøse steinleggere. Med felles aksjoner slår de nå ned på de første steinleggerne som allerede er i full gang i deler av landet.

- Politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet advarer mot å engasjere useriøse steinleggere. Mange gjør dårlig arbeid, de opptrer truende, og forbrukerne kan selv bli økonomisk ansvarlig. Vi vil gå sammen, både om å gi informasjon til publikum og gå til aksjon der de useriøse steinleggerne dukker opp, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Felles aksjoner i 2013 ga resultater. Useriøse steinleggere forlot landet, og flere ble utvist etter en felles innsats fra Arbeidstilsynet, politiet og Skatteetaten.

Nå mobiliserer etatene igjen. På grunn av snøfattig vinter i deler av landet, har steinleggerne dukket opp rekordtidlig i år. I Bergensområdet er aktiviteten stor, med mange rumenske steinleggere.

Stor risiko

- Vi vil på det sterkeste advare folk mot å kjøpe tjenester fra useriøse aktører som opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere. Disse aktørene kan utgjøre en trussel også mot kjøperne og deres nærmiljø, sier Finboe Svendsen.

Mange huseiere har fått tilleggskostnader på grunn av at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000 kroner blir kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i ‘god tro’.

Forbrukere som benytter useriøse steinleggere risikerer dessuten å betale dyrt for et dårlig resultat. Under en aksjon i Bergen nylig kom inspektørene over et firma som malte tak med vannbasert maling beregnet for innendørs bruk.

Ber om tips

Myndighetene erfarer at flere av aktørene er svært bevisste på å gjøre et minimum av det som skal til for å fremstå som seriøse. At de er registrert i Brønnøysundregisteret er ingen garanti. De oppretter selskaper og registrerer seg i Brønnøysundregisteret fordi de må, men det er lite som tyder på at de har tenkt å bli seriøse. Bankkontoene viser at pengene går ut av Norge så snart de er innbetalt.

- Tips oss hvis du selv blir kontaktet eller om du ser aktivitet du mener ikke virker seriøs, ber Finboe Svendsen.

Kriminelle

Aksjoner i Bergen nylig avdekket arbeidsmiljøkriminalitet i form av blant annet svart arbeid, ulovlige ansettelsesforhold, dårlig lønn, manglende sikkerhet og grov utnytting av svakerestilte arbeidstakere.

Forbrukerne bør være bevisst på hva de kan bidra til hvis de kjøper svarte tjenester.

Skatte- og avgiftsunndragelser skjer ofte i kombinasjon med annen kriminalitet, som hvitvasking, trygdesvindel, falske identiteter, bedrageri, smugling, menneskehandel, trusler og vold.