Kjellerstua kan bli inneklimafelle

Fuktskader knyttet til innredning av rom i eldre kjellere er en av de aller vanligste skadetypene som SINTEF Byggforsk avdekker på sine skadebefaringer. 

Faktaboka Lag rom i kjelleren er derfor nå revidert og utvidet for å vise enda mer detaljert hvordan man bør gå fram for å få tørre oppholdsrom i kjelleren.

Sjekk gulvet
Det ene man bør undersøke før man innreder kjellerrom, er om det er fuktsperre i gulvet. Hvis huset er bygd før ca. 1970, er gulvet trolig heller ikke isolert. Har ikke gulvet fuktsperre, bør man bygge opp nytt gulv. Da kan man isolere i samme omgang. Den sikreste gulvoppbyggingen på eldre kjellergulv er å bruke betongpåstøp.

Sjekk dreneringen
En annen ting man må sjekke, er tilstanden i de drenerende massene rundt huset, drensledningen og den utvendige fuktsikringen av veggene. Før eller siden vil som regel drenerende masser og drensrør gå tett. Er dreneringen 40−50 år gammel, må den i de fleste tilfeller skiftes.
Yttervegger mot terreng må også ha fuktbeskyttende grunnmursplater inn mot muren. Først ut på 1960-tallet begynte det å bli mer vanlig å bruke slike grunnmursplater. For å være på den sikre siden og få sjekket, og eventuelt utbedret drenering/fuktsikring, bør man derfor grave seg ned til drensledningen til huset. Deretter kan full oppgraving og ny drenering og fuktsikring vurderes.

Enkle grep kan hindre fukt i kjelleren
Tiltakene for å gjøre kjelleren tørr behøver ikke nødvendigvis være omfattende. I en del tilfeller kan man komme langt med å:
- sørge for at regnvann renner bort fra huset, ved å lage fall bort fra huset og ved å lede bort vannet i renne eller kanal
− forbedre ventilasjonen
− isolere vannrør som får kondens
− bruke kondensavfukter
− renske materiale med lett angrep av sopp og råte

Den vanligste løsningen er riskoløsning
Den enkleste måten å innrede kjellerrom på, som også er den rimeligste og mest vanlige, er å bare isolere og kle veggen innvendig. Løsningen innebærer risiko for fuktskader. Vanlige feil er å bruke for mye isolasjon eller å bruke dampsperre av plast utenpå isolasjonen. Plastfolie på isolasjon er bare aktuelt der mer enn halve veggen er over terreng. Plasten vil ellers hindre uttørking av veggen.

Utvendig isolering anbefales
Utvendig isolering av hele ytterveggen er det sikreste alternativet, påpeker SINTEF Byggforsk i Lag rom i kjelleren. Løsningen fordrer oppgraving. Man kan da samtidig forbedre dreneringen. Når man isolerer utvendig i hele høyden, er det ikke nødvendig å isolere innvendig.
Et brukbart alternativ kan være å isolere veggen utvendig bare under terreng, og å isolere hele innerveggen. Også her må man grave opp og kan bedre dreneringen.