Høstens heite peistrender

Stadig større fokus på design forsterker peisens plass som et viktig møbel i norske hjem. Høstens trender tyder på mange innekvelder med peiskos.

I vår fikk Jøtul F-373 en av verdens mest prestisjetunge designpriser, red dot award: best of the best. Jøtul kom dermed i selskap med kjente merkevarer som Porsche, Apple og Prada. Og for et par år siden mottok Otta-bedriften Granit-Kleber "Merket for god design" for sin Jacob.

- Det er moro å se hvordan design slår an både hos designeksperter og hos ovn- og peiskjøpere. Ildstedet er i dag mye mer enn hva det var for en del år tilbake. I dag er det et flott møbel, sier leder i Varmeprodusentenes forening Rene Christensen, som i tillegg understreker at vedfyring er et av de mest miljøvennlige fyringsalternativene.

Alle medlemmene i Varmeprodusentenes forening leverer ovner og peiser som tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav, og alle varmekildene er rentbrennende. Varme fra vedfyring er faktisk CO2-nøytralt og er en viktig ressurs for å oppfylle Kyoto-avtalen.

Enda mer flammer
Høstens nye ildsteder viderefører de siste års trend med godt innsyn på flammene. Nibe kommer med nye varianter av sine populære Contura- og Handöl-serier. Contura 585 er 11 centimeter høyere enn bestselgeren 580, noe som gjør det enda bedre for deg som vil sitte og nyte flammene i øyehøyde.

For første gang benyttes det speilglass som gir et flammebilde som reflekteres ut over det vanlige på en peisovn. For med Handöl 32A går man nye veier med spenstig design som burde være perfekt for mange norske hjem.

Gjemmer vedkurven
Sliter du med plassmangel og vet ikke helt hvor du skal gjøre av vedkurven? Jøtul har gjort noe med problemet. Fredrikstadbedriften har montert hjul på vedkurven og dermed kan den enkelt skyves inn under Jøtul F 374-modellen. Et lokk skjuler vedlagringen og beskytter den mot eventuelle gnister når man åpner ovnsdøren.

Mossebedriften Hareide Designmill står bak designet til det prisbelønte F 370-konseptet til Jøtul, og deriblant elegante Jøtul F 375. I denne modellen har man satt inn glassdør i sokkelen som skjuler en praktisk uttakbar hylle som gir oppbevaringsmuligheter.

Nyeste innen dekorstein
Nordpeis presenterer i år sine første peiser med gjennomsyn, og disse kan være et godt alternativ som romdeler. I tillegg kommer de med det aller nyeste innen dekorstein, helstøpt sort og sandfarget betong. Chigago fra Nordpeis er en flott høyreist peis med godt innsyn til peisbålet. På denne modellen kan du velge mellom fire forskjellige farger på dør og dørrammen på innsatsen.

En peis med gjennomsyn og muligheter til å velge ulike fronter i glass, børstet stål, marmor eller terrazzo med tilhørende gulvplate. Peisen kan monteres frittstående med toppmontert stålpipe sidemontert mot murt pipe. Den nye innsatsen med gjennomsyn kan åpnes fra begge sider, men innsatsen leveres standard med åpning på en side. Du kan velg mellom fire forskjellige farger på dør og dørrammen.

Legg i to ganger om dagen
Babina pluss fra designvinneren Granit-Kleber er ovnen som gir "hot rock around the clock", fyr godt i ovnen to, kanskje tre ganger om dagen og du har jevn varme døgnet rundt uten å bruke en vedkubbe for mye.

Klebersteinsovnen Pisa har bred og skråstilt front, den er designet for godt innsyn i flammene og er et tidsriktig møbel også. Ovnen har god varmeeffekt og avgir en lun og myk varme som kjennetegner alle klebersteinsovner. Pisa egner seg best mot en flat vegg. Døren er enten sort eller i børstet edelstål og har mulighet for direkte tilførsel av forbrenningsluft.

Heng på veggen
Morsø tar også miljøet på alvor, og Morsø 5660 er en ny svanemerket peisinnsats fra den danske produsenten som har hele 20 svanemerkede ovner. 6170-modellen til Morsø kan henges på veggen, uten sokkel eller rør som er synlige. Den lille ovnen gir, tross av sin lille størrelse, masse god varme.

Særegen er også Scan 56. Med glass på tre sider får du et unikt innsyn til flammene. Til denne modellen kan du velge mellom flere forskjellige type sokler, og velger du en firkantet sokkel kan du gjøre peisen dreibar. Dermed kan du kikke på flammene fra den vinkelen som passer deg best.

Scan DSA 10 er også designet slik at du får flott innsyn til flammene fra to sider, og kan derfor plasseres både i et hjørne eller mot en rett vegg. DSA 10 kan du få i sort eller grå, og i sidebekledningen kan du i tillegg velge en rustfri stålkapppe. Som ekstra tilbehør kan du velge mellom sotet glass eller frostet glass, eller kanskje du vil ha en fronthylle i rustfritt stål?