Foto: Solveig Vikene / SCANPIX

Småkryp kan ødelegge ferien - og bli med deg hjem

Sommeren er høysesong for spredning av skadedyr. Det er viktig å sjekke kofferten, ellers kan ferien ende med å bli både ubehagelig og dyr.

Det er særlig to skadedyr som forsurer ferietiden, skjeggkre og veggedyr. Skjeggkre går ikke løs på mennesker, men kan opptre i store deler av en bolig. Veggedyr er den store skrekken. Det er et nattaktivt insekt som suger blod mens vi sover. Stikkene kan gi infernalsk kløe.

– Veggedyr vil normalt ikke overføre sykdommer til mennesker, men veggedyr kan gi kløende utslett, og det oppleves som ubehagelig å dele seng med dem, skriver Folkehelseinstituttet.

Øker kraftig

På grunn av resistens mot insektmidler og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt kraftig over store deler av verden de siste 15 årene. Skadedyrkontrollører har tidligere meldt om stor pågang fra folk som har kommet hjem fra utlandet i sommer, og som har mistanke om smådyr i bagasjen.

Ifølge ekspertene har det ikke noe å si om du bor på et luksushotell i New York, eller et billig krypinn. Skadedyra kan være der uansett. Ifølge Folkehelseinstituttet finnes veggedyr ofte på overnattingssteder med stor utskiftning av gjester.

Høy pris

– Hoteller, pensjonater og campinghytter er typiske eksempler. I ferier eller på forretningsreiser vil det alltid være en risiko for at de kan bli med i bagasjen. Som et generelt forebyggende tiltak vil det være fornuftig å holde sekker, bager eller kofferter lukket under hele oppholdet, heter det på instituttets nettsider.

Prisen for å bli kvitt uvesenet kan fort bli høy. En enkel behandling av for eksempel et soverom som er angrepet av veggedyr, kan raskt komme opp i over 30.000 kroner.