Medlemsvekst i Arkitektbedriftene

Arkitektbedriftene i Norge vokser. Sist ankomne er Jarmund/Vigsnæs as Arkitekter mnal, som ble medlem for få dager siden.

- Arkitektbedriftene har den siste tiden endret seg så mye at vi ser fordeler av å melde Jarmund/Vigsnæs as Arkitekter mnal inn. Foreningen tilbyr i dag en service og støtte som er relevant for oss. Kvalitetssystemet Maks10 er et eksempel på hvordan vi får økt vår bedriftskvalitet internt, et system vi uansett måte ha. Det er jo lovpålagt, sier Einar Jarmund i Jarmund/Vigsnæs as Arkitekter mnal til foreningens nettsider.

- Eksternt opplever vi at aktører i byggenæringen har skjerpet seg kraftig og at næringen har blitt svært kompleks. For at vi skal få gjennomslag for våre ønsker må vi ha en organisasjon som Arkitektbedriftene i ryggen. Vi har også de samme behovene som andre arkitektbedrifter for kollegial erfaringsutveksling. Vi trenger en felles arena der vi kan utvikle oss sammen, og hvor vi møter andre arkitektbedrifter med de samme utfordringene som vi sliter med. En slags stordriftsfordel, for å si det slik, sier Jarmund.

Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene er fornøyd med å få Jarmund/Vigsnæs as Arkitekter mnal inn i foreningen.
- Det er veldig gledelig å registrere at Jarmund/Vigsnæs as Arkitekter mnal trekker fram den strategiendringen foreningen har utarbeidet og som er grunnlaget for de målene vi nå arbeider etter. Ekstra hyggelig er det at Arkitektbedriftene tiltrekker seg bedrifter som har markert seg og ønsker utvikling, og at de vil benytte foreningen som en arena for samhandling til å styrke seg selv og bidra til at bransjen som helhet skaper en positiv endring, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene.

- Arkitektbedriftene i Norge har de seneste årene arbeidet systematisk med å justere kursen. Fra å hovedsakelig tilby arbeidsgivertjenester, fokuserer vi nå sterkere på påvirkning og utvikling av rammebetingelsene. Samfunnets bruk av arkitekttjenester er i endring, nye krav blir stilt og arkitektens markeder og roller blir kraftig utfordret. Ikke minst ser vi det i de større byggeprosjektene preget av konservative prosesser og svake bestillere. Dette står høyt på vår prioriteringsliste, sier Skavang.

Foreningen er i ferd med å spisse tilbudet på service. MAKS 10 er nå en kvalitetsmodell som i tillegg til å være ledende i arkitektmarkedet også er brukt av flere byggherrer, rådgivere og entreprenører.

- Kvalitetsstyringssystemet MAKS10 skal til enhver være tilpasset kravene myndigheter og byggherrer stiller til arkitekter. Foreningens bransjejuridiske ekspertise er svært etterspurt og avgjørende i arbeidet med arkitektansvar, kontraktstandarder og offentlige anskaffelser. Forsikringsavtalene som fremforhandles, er spesielt tilpasset arkitektbedrifter og – oppdrag, sier Skavang som er tilfreds med foreningens utvikling i 2012.

- Vi fortsetter medlemskapet
Da Narud-Stokke-Wiig meldte seg inn rett før jul 2011, skulle de vurdere medlemskapet etter ett år.

- Vi var opptatt av at arkitektbransjen skulle stå samlet overfor byggenæringen og at vi snakker med én stemme overfor politikere, offentlige og private beslutningstakere når det gjelder betydningen av god arkitektur, sier faglig leder Ole Wiig i Narud-Stokke-Wiig som fortsetter:

- Vi mener at offentlige innkjøpsordninger og rammebetingelser fremmer kvalitative gode bygg. Det jeg kan si, er at etter ett år mener vi at Arkitektbedriftene i Norge har innfridd våre forventninger. Vi fortsetter medlemskapet. Som eksempel ser vi konkret at bransjeforeningen i disse dager påvirker offentlige innkjøpsordninger der det har direkte betydning for vår bedrift, sier Wiig.

Snøhetta kom inn i Arkitektbedriftene i 2012.

- Snøhetta har blitt medlem i Arkitektbedriftene fordi vi ser at bedriften har nytte av det. På den ene siden tilbyr foreningen tjenester som vår bedrift trenger, eksempelvis kvalitetsstyringssystem MAKS10.
På den andre siden ønsker vi med vår erfaring og kompetanse å være med i et fellesskap hvor vi sammen med større kontorer kan bidra til at andre i bransjen får nytte av det vi har erfart. Å være i et fellesskap med gode bedrifter, slik Arkitektbedriftene legger til rette for, er interessant for Snøhetta. Vi har satt opp mye arkitektur i utlandet, derfor passer det oss godt å ha en felles plattform hvor andre arkitektbedrifter kan gå samlet ut, for på den måten både gi og få på samme tid, sier daglig leder i Stein Slyngstad i Snøhetta.

Skavang opplyser at Arkitektbedriftene har igangsatt og medvirker i flere utviklingsprosjekter. Her har mange medlemsbedrifter engasjert seg og gjør en viktig jobb. Prosjektene gjennomføres i direkte samspill med myndighetene, byggenæringens aktører og arkitektbransjens største kunder.

– Gjennom disse er vår forankring å finne i vårt samfunnsansvar, der vi ønsker å være konstruktive til utvikling og forbedringer for hele næringen og samfunnet forøvrig, sier Skavang.