Kan man stole på Oslo kommune?

Bostyrer Tom Hugo Ottesen som jobber med konkursen i Oslo Vei AS, stiller et betimelig spørsmål etter å ha skaffet seg oversikt over situasjonen i selskapet. Hvem kan nå stole på at Oslo kommune gjør opp for seg? sier han til Aftenposten.

Det samme spørsmålet lurer også vi på. I mange artikler både på lederplass på bygg.no og ellers har vi med stor forundring vært vitne til hvordan eieren av Oslo Vei AS – Oslo kommune har behandlet bedriften sin på. Den byråden som har hatt ansvaret har etter vårt syn gjort en generaltabbe.

- Akkurat som jeg ville blitt overrasket hvis staten hadde latt SAS gå konkurs, må jeg si at jeg er litt forundret over at kommunen har latt et så stort selskap gå konkurs, sier advokat Ottesen til Aftenposten Det var ifølge ham «betydelige midler» i selskapet da det gikk konkurs.

- Vi forsøker nå å redde disse, men å selge ut fra et konkursbo er litt som å selge høns i regnvær. Man får ikke like mye inn som man ville ha gjort dersom selskapet var i drift, sier Ottesen til Aftenposten..

Det kommunale aksjeselskapet har drevet anleggsarbeid, vedlikehold og pukkverk i Oslo i mange år. Styret måtte begjære seg konkurs 7. desember i fjor, etter at næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) sa nei til å skyte inn 140 millioner i selskapet i november.

Det er så langt kommet inn krav på 450 millioner kroner i konkursboet, men bobestyreren antyder at kravene kan komme over en halv milliard kroner.

Faren er overhengende for at en rekke underentreprenører og leverandører nå kan gå konkurs. Dette skyldes elendig politisk håndverk i Oslo rådhus. At en borgerlig styrt kommune kan innrette seg slik er for oss total uforståelig.

Pukk- og asfaltverket på Huken er hovedårsaken til at Venstre-byråden gjorde kort prosess. Bak beslutningen om konkurs ligger en massiv lobby-virksomhet som har samlet både miljøvernere, markatilhengere og beboere i en salig forening. De har hatt ett mål for øye – bli kvitt Oslo Vei.

Hadde kommunen valgt en langsiktig nedbygging av Oslo Vei AS kunne kommunen hatt mye mer styring over situasjonen – og man ville da også gjort livet bedre og enklere for alle de bedriftene og ansatte som taper på konkursen.

Næringsbyråd Hallstein Bjercke står imidlertid fast på at han handlet riktig da han sa nei til å tilføre selskapet nye midler i november. Det viser hvor lite han har evne til å forstå hva denne saken dreier seg om.

Les mer om saken på Aftenposten.no:

http://www.osloby.no/nyheter/Oslo-Vei-skylder-en-halv-milliard-7094129.html