Varsler kamp for uendret offentlig pensjon

LO og Unio avviser omkamp om offentlig pensjon, selv om yngre arbeidstakere i offentlig sektor ikke er sikret en pensjon på to tredels lønn.

Alle som er yngre enn 55 år i dag får magrere pensjon. Det er resultatet av pensjonsforliket i Stortinget i 2010.

– Dette er det viktig å få fram. Det kan til og med være at konsekvensene av levealdersjusteringen på sikt blir alvorligere enn selv det politikerne har sett for seg, sier leder Anders Folkestad i Unio til NTB.

Svekke skaden
Fordi Norges befolkning lever stadig lenger, og det stadig blir flere eldre, har Stortinget – med unntak av Fremskrittspartiet – bestemt at den samlede pensjonen til hver enkelt må fordeles over flere forventede leveår. Den årlige utbetalingen blir derfor mindre.

Folkestad sier at partene nå leter etter muligheter for å svekke skadevirkningene av levealdersjusteringene.

Avviser omkamp
Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat avviste tirsdag at hun har innledet noen omkamp om resultatet av pensjonsforhandlingene i offentlig sektor, slik det kunne se ut på Dagsrevyen mandag kveld.

Avtalen fra 2009 sikrer 66 prosent av sluttlønn i pensjon til alle som født før 1958 og som har jobbet full tid i minst 30 år. De som er født senere må belage seg på å jobbe lenger for å oppnå full pensjon.

Dialog for yngre
– Vi står ved resultatet og forsvarer selvsagt ordningen med bruttopensjon. Vårt utgangspunkt nå er å gjøre en jobb for våre medlemmer som er født etter 1958, sier Rønoldtangen.

Hun sier at kravet om 66 prosent pensjon etter 30 års opptjening ligger fast, men at virkeligheten er slik at årsklassene etter 1958 ikke vil oppnå dette.

– Derfor er vi i en dialog og en prosess om dette, sier hun.

Rønoldtangen avviser at organisasjonene ikke så konsekvensene av levealdersjusteringen da de forhandlet seg fram til en avtale i 2009.

– Vi har selvfølgelig vært klar over disse problemstillingene, sier hun.

Trenger tid
Unio-leder Anders Folkestad fikk ingen nyheter med seg da han møtte arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) for samtaler tirsdag ettermiddag.

– Vi er i samtaler om hvordan avtalen fra 2009 skal følges opp for de yngre kullene. Her trenger statsråden mer tid før hun kan konkludere, og jeg har forståelse for at dette både er komplisert og krevende, sier Folkestad til NTB.

– Solidarisk
Han legger til at Unio står på prinsippene i avtalen fra 2009, og at de også må gjelde for dem som er født etter 1958.

– Bruttoordningene er best også for yngre årskull. Det er en solidarisk modell med en klar sosial profil. I 2009 sto vi sammen med LO, YS og Akademikerne om å avvise statens tilbud om den såkalte påslagsmodellen. Og det står vi fortsatt for, sier Folkestad til NTB.

Åpnet for omkamp
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa mandag at dersom organisasjonene samler seg om å ville drøfte statens tilbud fra 2009, så mener han fortsatt at det vil innebære en bedre løsning både for den enkelte ansatte i offentlig sektor og for samfunnet.

– Påslagsmodellen innebærer at det er mer lønnsomt å jobbe, og at man står fritt til å jobbe ved siden av at man tar ut pensjon, sa statsministeren til NRK.