Varsler kamp for tariffestet pensjon

Pensjonsordningene må bli en del av tariffavtalene i privat sektor, mener LO-leder Roar Flåthen. Pensjon blir trolig en av hovedsakene på vårens LO-kongress.

LO-lederens mål er at alle arbeidstakere skal ha en pensjon på 66 prosent av lønna, slik tilfellet er for offentlig ansatte, skriver Dagens Næringsliv.

Offentlig ansatte har i dag tjenestepensjonen innbakt i sine tariffavtaler. Det har ikke ansatte i privat sektor. Dermed kan arbeidsgiverne kutte i pensjonsordningen uten å bli enige med arbeidstakerne.

Flåthen mener Banklovkommisjonens tredje utredning om hvordan private tjenestepensjoner skal tilpasses den nye folketrygden, gjør det lettere å få til en tariffesting også i privat sektor.

– Gjennom forslaget Banklovkommisjonen har lagt fram, har vi nå mulighet til å fremme tjenestepensjon i tariffoppgjørene igjen, sier Flåthen. Han regner med at LO-kongressen til våren vil fatte vedtak i den retning, og at tariffoppgjøret i 2014 vil bli et pensjonsoppgjør.

Harmonisering
LO-lederen ønsker en harmonisering av pensjonsnivåene mellom offentlig og privat sektor. En slik harmonisering må ikke skje på bekostning av de offentlige pensjonsordningene, understreker Klemet Rønning-Aaby, leder i LO-kommune.

– Det er ikke aktuelt med noen harmonisering nedover, sier han til NTB.

– Vi må uansett ha en gjennomgang av offentlig tjenestepensjon, for å tilpasse den til endringer i folketrygden, blant annet nye uføreregler. Men vi kommer til å stå på for å opprettholde en god offentlig tjenestepensjon. Den har overlevd børskrakk og to verdenskriger, det er ingen grunn til å svekke ordningen nå, sier Rønning-Aaby.

Pensjon blir hovedsak
Pensjon blir en av de viktigste sakene på LO-kongressen, tror Arne Byrkjeflot, LO-leder i Trondheim. LO i Sør-Trøndelag er en av flere fylkeslag og fagforbund som har reist kravet om tariffesting av pensjonen.

– Dermed får vi endelig slutt på at bedriftene kan si opp gode tariffavtaler uten en gang å spørre fagforeningen.

Må sikre sliterne
Men LO må stille krav som også sikrer sliterne i arbeidslivet, mener han.

– I bedrifter med tariffavtale og AFP skal det ikke store tilleggspensjonen til for å komme opp i to tredeler av lønna – forutsatt at du står i full jobb til du er 67 år. Men det er det under 20 prosent av LOs medlemmer som gjør, konstaterer han.

– Om også de 80 prosent av medlemmene som må gi seg tidligere skal omfattes av kravet om pensjon på to tredjedeler av tidligere inntekt, må LO kreve en tilleggspensjon som dekker opp hele eller deler av tapet de får. Dette er forslag fra mange til årets LO-kongress, sier Byrkjeflot.