Nytt kraftverk uten naturinngrep

Vi synes at bedriftsforsamlingen i Lyse har gjort et forbilledlig vedtak i forbindelse med utbyggingen av et nytt kraftverk i Lysebotn – Lysebotn II. Dette vil bli et av Norges største vannkraftprosjekt og betyr om lag 15 prosent mer energi – uten nye naturinngrep.

Kraftverket er kostnadsberegnet til nærmere 1,8 milliarder NOK. Prosjektet planlegger å starte opp med forberedende arbeid sommeren 2013.

- Utbyggingen er en videreutvikling av store verdier på en miljømessig god måte, sier Rune Reinertsen, administrerende direktør i Lyse Produksjon. Det er vi helt enig med han i.

Det er mange lignende prosjekter rundt om i landet som kan gi samme positive effekt. Mange gamle kraftverk gir i dag ikke optimal produksjon. Ved en nødvendig opprusting kan vi i Norge øke kraftproduksjonen formidabel uten et eneste nytt naturinngrep. Vi kan fornye maskinparken – og vi kan strosse opp gamle vanntunneler slik at de blir mer effektive.

Det nye kraftverket i Lysebotn skal erstatte dagens kraftverk og vil gi en økning på 180 GWh (millioner kWh) ny fornybar kraftproduksjon. Kraftverket planlegges å være i drift våren 2018. Mens byggearbeidet pågår fortsetter produksjonen for fullt i det gamle.

Norge skal bli Europas batteri, sier politikerne i fest-talene. Lyse viser at dette lar seg gjøre også i praksis. Det å bygge om gamle kraftanlegg slik at de blir effektive er kanskje det største bidraget Norge kan komme med i en verden som skriker etter fornybar energi.

Slike prosjekter er også avgjørende for at vi skal oppretthnolde den unike ekspertisen vi har opparbeidet i dette landet når deyt gjelder vannkraft. Det er i grevens tid at det skjer noe. Nå er det heldigvis mange prosjekter i gang - og gamle planer blir tatt frem igjen.