Trio: - Må ikke gå på bekostning av konkurransen

- Vi synes det er synd at Magnus Aune Hvam til de grader er opptatt av å gå inn for en entrepriseform som han tydeligvis håper skal innebære mindre konkurranse.

- Vi har tro på samarbeid, men det må ikke gå på bekostning av konkurransen, så fokus på samarbeid som forbedringspotensial er bra, sier daglig leder Kjell Arvid Stølan som svar på Hvams innspill i debatten om entrepriseformer.

I forrige uke publiserte bygg.no en sak som omhandlet Trio Entreprenørs tvil rundt de nye entrepriseformene i byggenæringen. Saken har avstedkommet en god del debatt. Noen deler deres synspunkt, mens andre er uenige og omfavner de nye samarbeidsformene. Magnus Aune Hvam i Forny AS sier at Trios holdninger illustrerer problemene i byggebransjen.

Trio Entreprenør utdyper her sitt syn og imøtegår kritikken fra Hvam.

- Etter mange år med utstrakt bruk av unødvendige avvik til de vel etablerte standardene som har blitt utviklet over mange tiår, så er det ikke rart at" byggekostnadene går i taket". Det merkelige er at disse standardene er omforent mellom aktørene i bransjen, og til tross for dette, så foretas mer eller mindre unødvendige avvik/endringer til disse nesten uten unntak på samtlige prosjekter som besluttes igangsatt. Disse standardene, som for eksempel NS3450, NS3420, NS8405 osv, kan meget vel stå på egne ben uten at jurister og andre rådgivere/konsulenter hadde behøvd, av ulike årsaker, å foreta endringer i disse fra prosjekt til prosjekt. Disse endringene, igjen, mener vi skapte så vidt mye uklarheter at de igjen skapte grunnlag for nye og unødvendige konflikter. Hvorfor ble det konflikter?, spør Stølan.

- Etter vårt syn, så ble det konflikter fordi at de nevnte endringene stred imot prinsippene til de forskjellige relevante standardene og derfor skapte problemstillinger på grunn av forskjellene mellom liv og lære. Hvorfor ble endringene foretatt? Vi tror ikke det resulterte i ett bedre produkt eller at byggekostnadene ble lavere. For å oppnå riktigst mulig kvalitet og lavest mulig byggekostnad, så mener vi at fokuset på de etablerte standarder osv. og kunnskapen om disse må skjerpes vesentlig. Derigjennom vil vi få økt konkurranse, bedre forutsigbarhet og derigjennom bedret kvalitet til lavest mulig byggekostnad. Vi er så langt ikke kjent med at byggekostnadene for oppdragsgiver har gått ned ved samspillkontrakter/totalentrepriser, men vi er kjent med at minst en entreprenør i vår region har fått meget god profitt på å delta etter denne modellen/entrepriseformen. Er det bare dyktighet? spør Stølan.

- Hva dir. Hvam mener med "kunnskapsbedrifter" står for oss uklart, men for oss innebærer det at man blant annet har den nødvendige kompetansen som fremgår av den kunnskapen man får igjennom nødvendig innsikt i NS3450, NS3420, NS8405 osv. Den største utfordringen byggebransjen har i dag, etter vår mening, er å komme seg inn på riktig spor igjen i forhold til den etablerte kunnskapen i bransjen, ref nevnte standarder og andre relevante normer og faglitteratur som er kjent i dag. Dette vil da innebære at alle som ønsker å tilegne seg denne kunnskapen, vil kunne ha muligheten til å konkurrere på like og forutsigbare vilkår som sine konkurrenter. Det vil skape mindre frustrasjoner, mindre feil, mindre konflikter, bedre kvalitet og lavere byggekostnad. Dette mener vi må være det beste for bransjen totalt sett, fra ide til ferdig produkt, påpeker Stølan i Trio Entreprenør.

Stølan sier at deres oppdragsgivere primært er offentlige (kommune, fylke, stat).

- Hvordan mener Aune at man skal lykkes med samspillkontrakter? Vil denne kontraktsformen skape en økt og skjerpet konkurranse? Hvordan skal man måle pris opp i mot kvalitet? Uttalelsen om "å spille et spill for å øke egen profitt" undrer vi oss over, hva mener han egentlig her? Vi mener at ved å følge standardenes grunnleggende prinsipper, så er det ikke muligheter for å spille noen form for spill. Det er nettopp nevnte spill, ved å være tro mot de kjente standarder, som man unngår. Vi er heller tvilsomme til hvilke "spill" som vil bli gjeldende ved bruk av samspillkontrakter, mener Stølan.

Aune uttalte i sitt innspill at "Mye av grunnen til at det kommer slike utspill som fra Trio, er at prosjektet for en slik entreprenør er bygging og overlevering (og noen ganger detaljprosjektering). Det som er fakta er at vi som entreprenører leverer en tjeneste og et produkt til en kunde. For kunden er prosjektet mye mer enn kun det fysiske på plassen."

- Det hadde vært interessant å få hvite hva Aune mener med "mye mer enn kun det fysiske på plassen". Vi er uansett av den klare oppfatningen av at kunden/oppdragsgiveren (våre primærkunder), er den som sitter på kunnskapen av de behov produkter som skal innfris og den kvaliteten som kreves på produktet. Hvordan skal man kunne innfri sistnevnte? Etter vår mening så er det å inneha nødvendige kunnskaper til å kunne forstå å bruke for eksempel NS 3450, NS3420 til fulle fra planlegging til ferdig sluttprodukt, legger Stølan til.