Petter Eiken inn i Forny-styret

- Man samarbeider ikke for å unngå konkurranse – men for å møte konkurransen sammen, sier Petter Eiken.

- Det er en glede å ha fått med oss Petter Eiken på dette, sier styreformann Sven Christian Ulvatne i Forny. Han er også administrerende direktør i Backe Entreprenør Holding som er hovedeier i Forny.

Administrerende Direktør Magnus Aune Hvam er også glad for å ha fått Petter Eiken med på laget.

- Petter har enormt med erfaring og kontakter fra bransjen som er veldig viktig for oss i etableringsfasen, sier Hvam. - Samtidig har vi sammenfallende tanker rundt effektivisering av byggebransjen, legger han til.

Effektivisering av byggebransjen
Forny AS ble etablert i januar 2012. De skal spesialisere seg på miljøriktig fornying av bygninger. 2012 har blitt brukt til strategisk arbeid og oppbygging av fundamentet i virksomheten.

- Tidlig i etableringsfasen ble det klart at det er måten prosjekter gjennomføres på er det som er det største potensialet for forbedring i bransjen. I takt med at byggeriene blir mer og mer kompliserte, blir entreprenørene og byggherrene nødt til å tenke annerledes dersom ikke kostnadene skal gå i været. Det er ikke lenger mulig å ha et så fragmentert bilde som det er i dag. Det er viktig at nøkkelaktører tar del i prosjektteamet til kunden så tidlig som mulig. På den måten kan teamet gå rett på utarbeiding av løsninger som faktisk blir gjennomført i stedet for å bruke enorme ressurser på å utarbeide anbudsgrunnlag som veldig ofte blir endret før utførelse. Forny har derfor i tillegg til å ansette erfarne mennesker, brukt mye tid på å knytte til seg faste samarbeidspartnere som skal være med helt fra starten i prosjektene. Hele prosjektgjennomføringsmodellen til Forny er det som blir kalt Forny-metoden, skriver de i en pressemelding.

Denne tankegangen er i tråd med de tankene Eiken har kommunisert i forbindelse med Bygg21 som Eiken har fått i oppgave fra Direktoratet for Byggkvalitet å etablere.

- Det er krevende å skulle lære andre å kjenne hver gang vi starter et nytt prosjekt. Gjenbruk av gode relasjoner er klokt, sier Petter Eiken støttende til Fornys strategi om å jobbe sammen med faste samarbeidspartnere gjennom hele prosessen fra idé til driftsfase. Som et resultat av denne prosessorienteringen, er Fornys visjon: ”Prosjektgjennomføring i verdensklasse”.

Bryter faste innkjøpsmønstre
Hvam påpeker at et av suksesskriteriene for å lykkes, er å ha gode prosjektteam som er vant til å tenke på samme måte. Det er helt avgjørende at alle aktører jobber for prosjektets beste i stedet for sin egen optimalisering av prosjektet.

- Dette er ekstremt verdifullt for våre kunder og er et tema vi snakker om i alle møter, sier prosjektsjef Alf Olav Bjørtuft, som kom fra Skanska i august 2012.

- Forny går hele veien når det gjelder partnerskap. Det betyr at vi bestemmer helt i starten hvem som er best egnet til å være med på å utvikle jobben. Det er deretter avtalefestet at de samme aktørene også skal utføre jobben. De skal ikke risikere at de har vært med på å utvikle et verdensklasseprosjekt for siden å ”tape” jobben i en priskonkurranse rett før bygging. Det er ikke på den måten Forny får gode relasjoner. Vi skal hele tiden sørge for at våre kunder får tilgang til bransjens A-lag. Det klarer vi kun dersom alle føler seg som en del av fellesprosjektet, melder entreprenøren.

For å sikre at de menneskene som jobber på Fornys prosjekter jobber etter disse prinsippene, vil Forny sette i gang en sertifiseringsordning i løpet av første halvår 2013. Dette er viktig for det er menneskene som er viktigst – ikke firmanavnet. Sertifiseringsordningen vil være en kombinasjon av kurs og praktisk trening gjennom prosjekter.

Vekstambisjoner
Målsetningen til Forny har siden starten vært å få et oppdrag i løpet av første kvartal 2013. Forny ligger godt i rute for dette. Det ble i desember levert anbud på en samspillskontrakt og det jobbes i disse dager med to andre prosjekter.

I løpet av tre, fire år har Forny ambisjon om å være blant de dominerende aktørene i Oslo-markedet. Til dette er det veldig verdifullt for Hvam å ha med seg et styre som består av mennesker med lang erfaring også fra tilsvarende etableringer. Styreleder Ulvatne startet Backe Bygg AS i Sandnes i 2008. Backe Bygg er i dag en betydelig aktør og leverer stabilt gode resultater -både når det gjelder økonomi, sikkerhet og kvalitet.

- Denne gründererfaringen samt Eikens erfaring fra Veidekke og Skanska i tillegg til Ulvatnes bakgrunn i bl.a. NCC føler jeg at jeg i alle fall ikke kan skylde på noen andre dersom ikke dette skulle bli en braksuksess, sier Hvam.