Strid om gruveutslipp i Folldal

Store mengder tungmetall fra nedlagte Folldal gruver i Hedmark renner fortsatt ut i elven Folla. Staten har ansvaret for rensing, men har ikke funnet ut hvordan det skal gjøres.

– Folla er død i om lag 10 kilometer. Bare i 2012 rant det 20 tonn kobber ut i elven, og det tåler den ikke, sier varaordfører Ståle Støen (SV) i Folldal kommune til Nationen

Det er staten, gjennom Nærings- og handelsdepartementet (NHD), som har ansvaret for rensing, men noen god metode er ennå ikke funnet. Et fireårig pilotprosjekt ble satt i gang i 2006, men i 2009 ble det konkludert med at den metoden ikke holdt mål.

Seksjonssjef Harald Sørby i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) mener saken burde ha vært løst mye tidligere.

– Vi satte et vilkår om vannkvaliteten i elven som ikke ble nådd. Vi skulle sett at det ble funnet en tilfredsstillende løsning, sier han.

Klif har tidligere tatt til orde for et væskebasert renseanlegg i Folldal, men dette har kommunen vært skeptisk til. Den ønsker heller en mekanisk metode, noe som har møtt motbør i staten.

– Kommunen kunne sikkert også ha gjort ting annerledes, men det er for mange kokker og mye søl. Ingen tar ansvaret, og det er bare å erkjenne at staten har mislyktes, sier Støen.

Folldal gruver var i drift fra 1748 til 1993, men gammelt avfall utgjør fortsatt et stort miljøproblem.(©NTB)