Fornuftig fylkesmann

Fylkesmann Gunnar Kjønnøy i Finnmark blir nå kritisert for at han sier nei til hyttebygging, men ja til drift av Kvalsundgruven i Repparfjorden. For fylkesmannen har det vært viktig at en hytte kan bygges et annet sted, mens en gruve må drives der malmen er.

I en tid hvor fylkesmennene setter foten ned for mange utbyggingsprosjekter, er det godt at vi har noen som skjærer gjennom.

NRK melder at bygging av tre hytter ble stanset av Fylkesmannen i Finnmark og Miljøverndepartementet fordi inngrepet truet reindrifta i Kvalsund. Men nå kan det bli åpnet for gruvedrift.

– Det er jo egentlig litt uforståelig for oss at man sier at de store inngrepene kan gå, mens de små ikke kan gjøre det. Så dette er jo på en måte å snu tingene på hodet, sier reineier Mikkel Nils Sara til NRK. Han har trekkveier og kalvingsområder i Kvalsund hvor det planlegges storstilt gruvedrift.

Det er forståelig at samene protesterer, men her må man ha evnen til også å se hva som tjener storsamfunnet best. Gruvedrift dreier seg om store samfunnsinteresser, sier fylkesmann Gunnar Kjønnøy.

– I sum handler det rett og slett om å veie to ulike interesser; reindriftas næringsutøvelse som en samisk næringsutøvelse og i siste tilfelle en samfunnsmessig gevinst av en så stor arbeidsplass som Nussir vil være over en 20 års periode, melder NRK.

Innsigelsene mot ny gruvedrift i Kvalsund, behandles nå i Miljøverndepartementet.

Vi skulle ha ønsket at flere fylkesmenn kunne være like løsningsorienterte som det fylkesmann Gunnar Kjønnøy viser i denne saken. Nå får vi se hva Miljøvernministeren sier. Han har flere gruvesaker på sitt bord.