Ulik oppfatning om spilleregler i Entra-styret

Nåværende og tidligere styreleder i statseide Entra Eiendom tegner et bilde av et selskap der problemet er at ikke alle styremedlemmene opptrer etter de samme spillereglene.

Grace Reksten Skaugen var styreleder da det på et styremøte i mai kom benkeforslag om å gi toppjobben i selskapet til Rune Olsø, som da var konstituert som administrerende direktør.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende i min befatning med styrearbeid. Jeg avslo det derfor, og saken ble utsatt, fortalte Reksten Skaugen da hun møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag.

Endret protokollforslag

Hun sier det bryter med all kutyme i styrearbeid å ansette en administrerende direktør i et så stort selskap uten en grundig prosess der flere kandidater vurderes.

Til alt overmål ble hennes utkast til protokoll fra møtet endret, og den ble aldri forelagt henne for signatur. Dette bryter også kraftig med normale rutiner for styrearbeid. Hennes anførsler om at det kom forslag om å ansette Olsø som toppsjef, selv om saken ikke sto på dagsorden, var varslet eller dokumentert, er ikke med i den endelig protokollen, som altså mangler den avgående styrelederens signatur.

På spørsmål om hun har vært borti noe lignende før, er hun klokkeklar.

– Jeg har absolutt ikke opplevd det. Jeg har heller ingen erindring av at jeg har sagt meg enig i noen endring.

Tidligere styremedlem Ottar Brage Guttelvik understreker at protokollen som ble lagt fram for styret 15. juni er signert av dem som var til stede da og at det formelle dermed er på plass. Reksten Skaugen var den eneste som ikke var til stede på begge møtene.

– Vanlig med enighet

Reksten Skaugen får langt på vei følge av Siri Hatlen, som overtok styreledervervet, i at minst ett styremedlem opptrådte med en helt annen oppfatning av spillereglene for styrearbeid.

– Jeg opplevde at jeg ledet et styre som oppfattet at flertallet bestemte alt, uansett. Det vanlige er derimot at man jobber seg fram til løsninger hele styret kan stille seg bak, forklarte Hatlen.

Hun påpekte at hun møtte den innstillingen selv når mindretallet – tre mot fire medlemmer – besto av styreleder, nestleder og revisjonskomiteens leder.

Begge styrelederne snakket ellers om et profesjonelt og ryddig forhold til staten som eier, representert ved eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet.