NVE strammer inn for snille energikarakterer

NVE endrer energikarakterskalaen  fra og med 1. juli 2013. Bakgrunnen er feil og svakheter og et behov for å tilpasse skalaen til TEK 10.

På oppdrag fra NVE har derfor rådgivningsselskapet Multiconsult utredet forslag til ny energikarakterskala. NVE har ikke funnet grunn til å foreslå endringer i skalaen for oppvarmingskarakteren.

-Energikarakterskalaen som benyttes nå ble tatt i bruk da første versjon av energimerkesystemet (EMS) ble lagt ut 1. januar.2010. På denne tiden var det ikke tid til noen omfattende gjennomgang av skalaen, beregningsprinsipper og forutsetninger. Det var også svakt datagrunnlag for å kunne se hvordan skalaen slo ut for ulike byggkategorier. Senere har det vist seg at den eksisterende energikarakterskalaen har noen svakheter og feil, som vi nå ønsker å rette opp, sier Olav Karstad Isachsen, prosjektleder for Energimerkeordningen i en pressemelding.

For "snill" energikarakterskala
Han forklarer at det blant annet ved en feil er benyttet kjølefaktor 1 ved beregning avenergikarakterskala for levert energi for alle kategorier yrkesbygg med kjøling, med unntak for kontorbygg. Dette trekker mot for "snill" energikarakterskala for de aktuelle byggkategoriene.

Videre er det valgt for høy virkningsgrad ved beregning av energikarakterskala for levert energi, noe som trekker mot en strengere skala enn forutsatt.

Vanskelig
-Beregningen av skalatrinn er basert på en europeisk standard. Denne er lite tilpasset norsk NS 3031 med høye andeler "faste poster" i beregning av energibehov for en bygning. Dette har medført at det til dels er svært vanskelig eller nær umulig å oppnå energikarakter A for noen byggkategorier, sier Isachsen.

- Den nye skalaen er basert på et annet beregningsprinsipp for fastsetting av skalatrinnene. Den har fortsatt øvre grense for C som en referanse, men nå basert på rammekrav i TEK 2010, mot tidligere TEK 2007. - Dette er en viktig del av endringen, og hovedgrunnen til at skalaen nå blir strengere, forklarer Isachsen.

Han forklarer også at det i den eksisterende skalaen ble lagt til grunn for høy gjennomsnittlig energibruk for bygningsmassen (Rs), som er øvre grense for energikarakter E (TEK 87-nivå).

Få endringer
-Dette har gitt for få attester med F og G, sammenlignet med det en burde få dersom gjennomsnittet var mer representativt, sier Isachsen. Han forklarer at NVE har valgt en forutsigbar praksis med få hyppige endringer av karakterskalaen, men at ut fra påviste svakheter, har NVE nå funnet det nødvendig å endre energikarakterskalaen. For at brukerne skal få tid til å områ seg varsler NVE et halvt år i forveien. Det er ikke nødvendig å energimerke på nytt. Alle attester laget før endringen vil fortsatt være gyldige.