Økt kontroll av utenlandske kjøretøy på vinterføre

Veimyndighetene varsler økt kontroll av tunge kjøretøy på utsatte veier med vinterføre. Myndighetene oppfatter spesielt utenlandske kjøretøy som problematiske.

– Det er et økende problem med spesielt utenlandske kjøretøy som av ulike årsaker ikke håndterer norske vinterveier, og dermed skaper fremkommelighetsproblemer og trafikkfarlige situasjoner for andre trafikanter, opplyser Samferdselsdepartementet.

Departementet påpeker at det ikke er mulig å forby disse kjøretøyene å kjøre i Norge. Løsningen blir da å øke kontrollvirksomheten for å begrense problemet, mener departementet.

– Kontrollene av tunge kjøretøy blir nå i enda større grad rettet mot steder der vi vet problemene oppstår. Kontrollvirksomheten blir også intensivert ved varsel om vær som Vegvesenet erfaringsvis vet skaper problemer, opplyser departementet.

Aktuelle veistrekninger vil blant annet være fjelloverganger mellom øst og vest, nord og sør, samt økt kontroll ved fergeterminalene i Kristiansand og Larvik.

– Vegvesenets mannskaper ute er pålagt å prioritere kontroll av vinterutrustning på tunge kjøretøy gjennom hele vintersesongen, og særlig når kjøreforholdene er utfordrende, påpeker Samferdselsdepartementet.

Større byer blir regnet for å være særlig sårbare. Myndighetene setter nå sin lit til organisering av en sentral samordningsgruppe for å koordinere beredskap og operativ drift i regi av Vegdirektoratet.

Videre er Vegvesenets værstasjoner blitt oppgradert og det er igangsatt overvåking av nye veistrekninger som erfaringsvis er værutsatte.