Mye farlig skrot blir importert

Vi ser nå en veldig økning i importen av utenlandske byggevarer til Norge. Problemet er at det kommer mange varer som ikke oppfyller de krav vi har til slike produkter i Norge. Men det er få kontrollordninger som fungerer – og det er dermed nærmest fritt frem å importere varer som kan være direkte farlige.

Norske byggevareprodusenter bruker enorme ressurser for å få godkjent nye produkter. Det hadde da vært rimelig at man kunne stille tilsvarende krav til utenlandske produkter. Vi har egentlig nok offentlige organer som skal følge med på dette, men de ulike ordningene synes å fungere svært dårlig. Vi ser også tegn på ansvarsfraskrivelse.

Vi er selvsagt for en åpen konkurranse, men som ellers krever vi at man stiller samme krav til utenlandske aktører som man gjør til norske.

Dersom man oppdager noe som ikke er som det skal, må det være mulig å gi melding om det. Det synes også å være noen importører som driver helt utenfor loven. Det hevdes også at det er aktører som driver nettbutikk som en gang ikke er meldt inn i momsregisteret. Da driver man selvsagt direkte straffbart.

Dette er en sak som både Byggevareindustrien og BNL/NHO må følge opp i forhold til myndighetene.

Selvsagt påhviler det også kjøperne å passe på. Spesielt er det veldig viktig at de profesjonelle innkjøperne er sitt ansvar bevisst.

Skandalen vil jo være at ulovlige byggevarer brukes i offentlige prosjekter. Noen hevder at det allerede skjer i stor stil.