Et arkitekt-fyrtårn

Narud Stokke Wiig er av Norges største og mest anerkjente arkitektbedrifter. De har gjennom 33 år levert en hel rekke praktfulle byggverk både i inn- og utland. Den store nyheten som ble presentert på  festfrokosten som ble holdt torsdag, var at den ene av de to arkitektbedriftene i miljøet rundt NSW får nytt navn – og det nye navnet er Nordic.

Det var i 1979 at Jørn Narud, Gudmund Stokke og Ole Wiig bestemte seg for å gå sammen for å bygge opp et arkitektkontor. Alle tre tok utdannelsen sin i England – og sammen har de utviklet et arkitektmiljø som i alle høyeste grad er internasjonalt. I dag har bedriftene (for 18 år siden ble virksomheten spillet i to bedrifter, men litt ulike navn, men med samme logo) 150 ansatte hvor halvparten er 30 år eller yngre. I dag er det 54 arkitekter fra 27 ulike land i bedriftene.

Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter as beholder samme logo som før. Siri Bakken blir ny daglig leder i denne virksomheten.

Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere as får nå et mye kortere navn, nemlig Nordic. Det skal ledes av John Arne Bjerknes.

Begge bedriftene vil også i fortsettelsen ha et samarbeid, men i følge Gudmund Stokke legges det også opp til at begge selskapene skal kunne utvikle hver sine fremtidsorienterte strategier. Det legges opp til både konkurranse og samarbeid mellom bedriftene.

Det er viktig for Norge å ha gode arkitektmiljøer. Vi merker oss ellers den meget sterke kritikken som tidligere kulturminister Åse Kleveland rett mot Statsbygg. Vi regner med at Statsbygg vil svare på dette.

Ellers vil vi utfordre både de nevnte arkitektselskapene og alle andre om å engasjere seg når det gjelder byutvikling. Mange byer opplever at sentrum dør etter at store kjøpesentra blir lagt utenom byene. Denne utviklingen må snus. Spørsmålet er hvordan sentrumsområdene skal få nytt liv.

Her må også politikerne engasjere seg. Kanskje Åse Kleveland kunne trekkes inn i et slikt arbeid.