Kleveland med bredside mot Statsbygg

Den tidligere kulturministeren Åse Kleveland gikk til frontalangrep på Statsbyggs praksis med å erstatte arkitektkonkurranser med anbudskonkurranser. På den annen side berømmet hun Statens vegvesens forhold til arkitektur.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Ryhg i Statsbygg kjenner seg ikke helt igjen i kritikken. Hun mener at man legger betydelig vekt på kvalitet når man anskaffer arkitekturtjenester.

Åse Kleveland holdt et meget engasjert foredrag om ”Arkitektur som politisk agenda” i forbindelse med den festfrokosten som arkitektmiljøet rundt Narud Stokke Wiig holdt i Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo.

Åse Kleveland har en meget sterk posisjon i hele byggenæringen og spesielt i arkitektkretser etter den innsatsen hun gjorde for å få frem arkitektur og byggekunst på den politiske dagsorden. Hun ledet Kulturdepartementet i seks år. Siden den gang er dette arbeidet tonet kraftig ned.

Nå er det markedskretsene som råder ikke bare i samfunnet, men også i Statsbygg, sa hun.

Den mest påtagelige endringen består i det voldsomme gjennomslaget for markedstenkningen har fått. Vi ser også tendenser til at Konkurransemyndighetene vil regulere privatpraktiserende arkitekter mer som innbyrdes konkurrenter enn som samarbeidende fagfeller.

Det ble nylig holdt en arkitektpolitisk konferanse og der kom det frem at Statsbygg i de senere år ikke har arrangert arkitektkonkuranser. Man kjører kun anbudskonkurranser. Hvis det er riktig kan jeg ikke forstå annet enn at dette er i direkte i strid med intensjonene i regjeringens retningslinjer for kjøp av arkitekttjenester, sa Kleveland.

Dette blir spesielt viktig i en tid hvor man har et sånt trykk fra omverdenen. Og direkte absurd dersom det gjøres gjeldende for oppdrag knyttet til eksisterende bygg av høy kvalitet med opphavsmennene i full vigør.

For hvordan sikrer man kvalitet og sammenheng hvis valg av arkitekttjenester bare blir et spørsmål om pris, spurte hun som fortsatte: Hvis dette praktiseres så unyansert som man kan få inntrykk av, så undergraver det den løpende diskusjonen om kvalitet – en overordnet ambisjon som understrekes i regjeringens politikk-dokument.

Det er viktig at Statsbygg som skal forvalte statens politikk og som er landets største byggherre setter en standard på godt og vondt. På mange måter legitimerer man en endimensjonal fremgangsmåte overfor andre - både offentlige og private utbyggere, sa hun som i samme åndedrag ga ros til Statens vegvesen for deres innsats for å ivareta arkitektoniske kvaliteter.

Statsbygg svarer

- Vi merker oss at Kleveland har tatt forbehold om at hun er rett oppdatert. Det er hun dessverre ikke. Nå har det riktignok vært lenge siden at det har vært kjørt åpne arkitektkonkurranser på plansiden, sier Njaa Rygh i Statsbygg, men vi kjører konkurranser hele tiden. Og vi legger vekt på kvalitet fremfor pris når det gjelder innkjøp av arkitekttjenester, sier hun.

- Det jobbes nå med ett nytt strategidokument når det gjelder anskaffelse av arkitekttjenester. Dette skal være klart om få dager. Når dette er klart vil vi kunne gi en mer utfyllende kommentar om denne saken også til Byggeindustrien/bygg.no.

- Det må i alle fall ikke få feste seg inntrykket av at Statsbygg kun er opptatt av å velge de arkitekttjenestene som gir den laveste prisen. Vi hegner om kvaliteten – og det har vi innprentet hos alle som jobber med dette i Statsbygg, sier Njaa Ryhg.

- Vi synes det er greit at dette diskuteres, men det er veldig viktig at man baserer kritikken på de rette opplysningene. I en byggesak er det en rekke forhold vi må ta i betraktning. Arkitektur er selvsagt en viktig sak, men det er også mye annet, sier hun.