Landets første saltkraftverk ute på høring

Statkraft Development har søkt konsesjon til å bygge og drive landets første saltkraftverk. Nå er søknaden ute på høring.

NVE har mottatt konsesjonssøknad for et saltkraftverk som pilotprosjekt i Sunndalsøra ved munningen av Litledalselva i Sunndalsøra i Sunndal kommune i Møre og Romsdal.

Anlegget som Statkraft Development ønsker å bygge og drive, vil være et pilotanlegg med totalt installert effekt på mellom 1-2 MW.

Ifølge NVEs nettsider bygger teknologien på naturfenomentet osmose som utnytter kraftpotensialet mellom salt- og ferskvann.

Kraftverket skal utnytte ferskvann fra utløpet i Aura Kraftverk. Det planlegges å legge et rør fra utløpet av kraftverket langs utløpskanalen nedgravet over Litledalselva og over til industriområdet.

Saltvannet hentes fra Tingvollfjorden på cirka 40 meters dyp gjennom en nedsenket rørledning på ca. 800 meter, som legges i fjorden langs eksisterende inntaksrør for NOFIMA og opp til kraftverket.

Det vil også bli bygget en fabrikkhall med grunnflate på ca. 9000 m2. Kraftverket skal kobles til eksisterende nettstasjon. 

Kraftverket vil driftes som et testanlegg og det forventes en driftstid på cirka 5000 brukstimer per år. Dette tilsvarer en årlig energiproduksjon på mellom 5-10 GWh.

Les mer om saltkraftverk pilot i Sunndalsøra på NVEs nettsted.