Flere vil lære om bygg og bolig

Interessen for utdanning innen taksering og bygningskontroll er rekordhøy, ifølge en fersk oversikt fra Norges Eiendomsakademi.

Fra årsskiftet innføres regler som innebærer at de fleste typer byggeprosjekter må undergis en uavhengig kontroll utført av et godkjent kontrollforetak. Det trengs et stort antall fagfolk til å gjøre jobben.

– I hele høst har vi arrangert kurs for kandidater som ønsker godkjenning som bygningskontrollør. Men behovet er stort, så disse kursene fortsetter med full styrke også i 2013, sier Henning K. Møllerløkken, administrerende direktør i Norges Eiendomsakademi.

Kursene arrangeres i en rekke større byer for å sikre at hele landet blir dekket. De fleste deltakerne har solid byggfaglig plattform fra før. Med et kontrollkurs får de i tillegg kunnskap om verktøy og systemer som trengs for å fylle rollen som kontrollør etter de nye forskriftene.

– Svært mange har allerede gjennomgått slike kurs i vår regi, men vi må nok holde dette tilbudet åpent i lang tid fremover, sier Møllerløkken.

Flere takstmenn
Også den ordinære takstmannsutdanningen er svært etterspurt. Flere enn noen gang studerer takstfagene ved Norges Eiendomsakademi, som organiserer 90 prosent av denne typen utdanning her i landet.

– Basert på påmeldingen så langt regner vi med at antall studenter i vårsemesteret 2013 vil være rundt 230. Vi utdanner nå mer enn dobbelt så mange kandidater som for fem år siden, men tror at veksttakten fortsatt vil være høy.

Utfasingen av de enkleste takstrapportene til fordel for mer omfattende boligsalgsrapporter med grundigere tilstandsanalyse som ny standard i eiendomshandelen blir en viktig drivkraft for økt intresse for takstfaget, mener Møllerløkken.

– Selv om ikke politikerne har levert når det gjelder ønskene om skjerpede regler for å gjøre bolighandel tryggere har jo meglerne og takstbransjen selv satt seg i førersetet, og varslet en ny norm fra 2015. Det øker behovet for flere og høyt skolerte takstmenn.

Skjerpede krav
En økende andel av kandidatene er ingeniører eller har annen akademisk bakgrunn. Kravene for å bli takstmann er skjerpet, blant annet når det gjelder kunnskap om bygningsfysikk og konstruksjonslære.

Takstmannsstudiet inngår i etter- og videreutdanningstilbudet for ingeniører ved Høgskolen i Østfold. Undervisningen er en kombinasjon av nettbaserte programmer og dagssamlinger en rekke steder i landet.

I tillegg til grunnleggende utdanning i taksering består studietilbudet av spesialisering innen bygningsskade samt verditaksering av boliger og næringseiendom. Til sammen kan utdanningen gi inntil 120 studiepoeng, som tilsvarer to års utdanning på full tid.

– Aller høyest interesse er det for tilstandsanalyse og verdivurdering. Det lover godt med tanke på den raskt økende etterspørselen som vil komme innen disse områdene, sier Henning K. Møllerløkken.

For å ta oppdrag som takstmenn sertifiseres kandidatene i tillegg av Norges Takseringsforbund.