Utredningen om senter for byggeprosess har startet

Initiativet fra adm. dir Egil Skavang i Arkitektbedriftene om å etablere et nytt nasjonalt kompetansesenter for byggeprosesser har kommet inn i utredningsfasen.

Onsdag 7. november var representanter fra byggenæringen og NTNU samlet i Trondheim for å gi innspill til utredningen. Der ble blant annet organiseringen av og innholdet i senteret drøftet. NTNU har fått ansvar for utredningsarbeidet og gitt tilbud om å fasiliteter det nye senteret.

En gruppe sentrale aktører i den norske BAE-næringen har i løpet av høsten 2011 og våren 2012 møttes for å diskutere felles problemstillinger og hva som skal til for å bedre byggeprosessen. Initiativet, som ble ledet av Arkitektbedriftene i Norge med innspill fra NTNU, omfatter bedrifter og organisasjoner fra ulike deler av verdikjeden, samt relaterte forsknings- og utdanningsmiljø. Diskusjonene i gruppen ledet mot at det er behov for et felles kompetanseløft på byggeprosess som er basert på helhetlig forståelse og verdiskaping både i et prosjekt- og samfunnsperspektiv.

Fakultet for arkitektur og billedkunst og Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU har felles mål om å styrke og utvikle byggeprosessområdet. Begge fakultetene har sagt ja til å videreføre prosessen og skal i fellesskap lede og utføre utredningsarbeidet. Arbeidet tar sikte på å utrede form, finansiering, innhold og mål for et framtidig senter som kan fungere som et nav for kunnskapsutvikling.