En halv milliard tatt av vinden i Trøndelag

Nord-Trøndelag fylkeskommune har tapt minst 500 millioner kroner på en mislykket vindkraftsatsing i Hundhammerfjellet. Tillitsvalgte varsler oppvask.

Det er investert rundt en milliard kroner i fylkeseide Nord-Trøndelag E-verk (NTE) og andre selskaper knyttet til vindkraftsatsingen i Nærøy kommune. Men fortsatt må det nye, tunge løft til for at parken skal produsere kraften som er forespeilet, ifølge NRK.

Direktør Kenneth Brandsås i NTE sier de mislyktes fordi myndighetene ikke kom med sitt sertifikatmarked, og fordi de ikke fikk andre aktører med på satsingen.

Fylkeskommunen innrømmer at de ikke har oversikt over nøyaktig hvor mye penger som er tapt, men anslagene ligger på mellom 200 og 600 millioner kroner.

NTE må nå spare 200 millioner kroner i tida framover. Hovedtillitsvalgt Bjørn Helmersen er redd det går ut over både jobber og pensjoner.

– Vi har sett at egenkapital er brukt opp, og gjelda er økt. Nå må vi få oversikt og tallene på bordet. Vi har ikke lyst til å betale gammel moro med arbeidsplasser, sier Helmersen.

Fylkesordfører Gunnar Viken sier at de nå skal gå «dypere inn i problematikken» og avklare dagens status for investeringene før de avgjør om de kan gå videre med vindmølleparken på Hundhammerfjellet.