Målrettet HMS-tiltak

Det er noen statistikker byggenæringen gjerne ikke skulle vært så godt representert i. Det gjelder ikke minst HMS-statistikken.

HMS er de senere årene gitt en høy prioritet i den seriøse delen av næringen. Men det fortsatt altfor mange ulykker og skader relatert til byggenæringen.

HMS er et vidt begrep. Nye tall viser at mange av lærlingene i byggenæringen er tungt representert i ulykkesstatistikken på veiene. Fire av ti dødsulykker involverer bilførere som kjører til eller fra jobb, eller er ute på veiene i arbeidstiden. Av disse er hele 25 prosent mellom 19 og 24 år. Det viser en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI). Hvert år utsettes 150 unge lærlinger i bygg og anlegg for ulykker i trafikken. Anslagsvis vil fire av disse vil omkomme i ulykkene, mens 13 vil bli alvorlig skadd. Dette er alarmerende tall.

De er derfor et veldig bra prosjekt Trygg Trafikk og Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) nå har satt i gang. De har gjort et godt grep og lansert en trafikksikkerhetskampanje gjennom det nettbaserte spillet «Real Life Auto». Modellen som er utviklet av Trygg Trafikk, med støtte fra Gjensidige Forsikring, skal kort og godt få ungdommen til å få øynene opp for sikkert atferd bak rattet.

Spillet er meget profesjonelt laget, og burde være godt nok til å gi noen aha-opplevelser og samtidig få de unge sjåførene til å tenke gjennom hvordan de oppfører seg i trafikken. Noe så banalt som å bruke sikkerhetsbelte er noe av det første man blir presentert for i spillet. Det er  slik at veldig mange av dødsulykkene i trafikken kunne vært unngått om man brukte bilbelte. Mange unge vet nok ikke hvor kraftig sjansen for å overleve en ulykke reduseres om man ikke bruker belte, selv om bilen har airbag.

Alle som gjennomgår «Real Life Auto» får en midlertidig attest i trafikksikkerhet.

NCC har allerede tatt kurset i bruk – der må nå alle lærlinger gjennom kurset. EBA håper nå alle andre bedrifter i næringen gjør det same. Vi stiller oss bak denne oppfordringen. Gjør dette trafikksikkerhetsprogrammet til en naturlig del av lærlingearbeidet. Det skal så lite til for å unngå mange unødvendige trafikkulykker. Bruk beltet, unngå bruk av mobiltelefon og kjør etter forholdene! Med disse enkle grepene kan mye lidelse unngås.

-----------------------
Onsdag og torsdag denne uken går også HMS-konferansen av stabelen på Lillestrøm. Denne konferansen er blitt årets viktigste møteplass innen HMS i byggenæringen, og samler godt over 200 personer. Det viser at næringen tar HMS-utfordringen på alvor. Vi håper næringen hører på EBAs Jon Sandnes når han sier at HMS alltid må stå øverst på agendaen og at ulykkenstallene må ned!