Hilser ny rehab-TEK velkommen

Miljøet vil være den store vinneren dersom det innføres en egen rehab-TEK, mener Aase Byggeadministrasjon.

Det var i kjølevannet av forenklingsverkstedet til Direktoratet for Byggkvalitet, Bygg Enkelt, at Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ønsket en egen rehabiliterings-TEK velkommen.

- Jeg er positiv til å gå gjennom TEK10 for å se hvordan vi kan avgrense rehabiliteringsprosjekter. I dag er det mange som sier til meg at det er blitt såpass dyrt og komplisert med rehabilitering, at de rett og slett lar være. Det er det verste vi kan gjøre, sa hun til Bygg.no i september.

Nå får hun støtte fra Aase Byggeadministrasjon. De mener en egen rehab-TEK vil kunne bety enorme klimabesparelser.

- Fokuset på energiøkonomiske nybygg er viktig og riktig, men det virkelige potensialet ligger i de bygningene vi allerede bruker. Da er det godt å se at Navarsete anerkjenner at TEK-10 ikke er optimal når det kommer til rehabilitering mener Karoline Hasselgård, daglig leder i Aase Byggeadministrasjon i en pressemelding.

Store miljøbesparelser
ENOVAs rapport ”Potensial- og barrierestudie: Energieffektivisering i norske bygg” fra 2012 slår fast at de viktigste grepene for å få en mer energieffektiv bygningsmasse må gjøres i forbindelse med nybyggingen og rehabiliteringen som skjer hvert år.

Aase Byggeadministrasjon, som årlig rehabiliterer en et stort antall bygninger, har ingen problemer med å se miljøpotensialet av effektiv rehabilitering.

- Vi har allerede bygget over 70 prosent av de bygningene vi kommer til å bruke om 20 år. Det sier seg selv av både de miljømessige og økonomiske besparelsene blir store dersom man kan rehabiliterer det gamle på en effektiv måte i stede for å bygge nytt, mener Hasselgård.

At FNs klimapanel og det internasjonale energibyrået slår fast at energieffektivisering i bygninger gir de største og raskeste klimagassreduksjonene, mener Aase underbygger behovet for å tilrettelegge for økt rehabiliteringstakt av den norske bygningsmassen.

Tidsepoker må hensyntas
I dag må alle rehabiliteringstiltak som defineres som hovedombygging byggemeldes. Aase mener at de påfølgende kravene i TEK-10 utgjør en problematisk barriere for mange når det kommer til å rehabilitere slitne og umoderne bygninger. Regelverket stiller blant annet at krav til at varmeisolasjon skal være identisk for gamle og nye bygg, noe som gjør rehabilitering unødvendig vrient og dyrt.

Resultatet, mener Hasselgård, blir at rehabiliteringsarbeidet utsettes eller neglisjeres, og bidrar til å skape en stadig eldre og mindre miljøeffektiv boligmasse.

- Den billigste energien er den som ikke brukes, og derfor er det spesielt viktig at en rehab-TEK sikrer energieffektiviteten til eksisterende bygg, samt at dette lar seg gjøre innenfor rimelige og oppnåelige rammer. Det betyr for eksempel å ta hensyn til byggets alder og egenart, avslutter Hasselgård.