Boligbyggingen fortsatt for lav

Boligbyggingen faller litt tilbake, men salget av nye boliger er økende på et høyt nivå. Men fortatt bygges det langt fra nok for å dekke boligbehovet.

– Juli var den svakeste aktivitetsmåneden vi har registrert siden vi begynte med månedsmålinger i 2010. Derfor må boligbyggingen i fjerde kvartal vise til sterke tall om vi skal nå fjorårsnivået på 28.000 nye boliger, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene. Han påpeker at boligbyggingen fortsatt er for lav for å dekke behovet, og fremhever særlig at Oslo fortsatt henger etter.

Fallende igangsetting
I følge Boligprodusentenes boliganalyse for 3. kvartal som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret, viser igangsettingen av nye boliger en fallende tendens etter årets ni første måneder på nærmere fem prosent. Fallet i tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor var på 12 prosent.

Prognosesentersjef Bjørn Magnor Birkeland legger ikke så mye vekt på denne nedgangen i boligbyggingen fordi den stort sett skyldes lavt nivå på leilighetsbygging i juli som tradisjonelt er en svingende lavaktivitetsmåned som i år hadde spesielt svak aktivitet. Birkeland kan videre opplyse at igangsettingsstallene for årets tredje kvartal ligger høyere enn snittet for igangsettingen for samme kvartal de siste 14 årene.

Etter årets tre første kvartaler er det leiligheter som dominerer boligbyggingen, men for tredje kvartal isolert møtes nærmest leiligheter og eneboliger på et 40 prosent nivå. Birkeland vurderer imidlertid dette som et enkeltutslag for dette kvartalet og følgelig ikke som innledningen på en ny trend selv om eneboligandelen har vist økning over to kvartaler på rad.

Økt salg
Salget av nye boliger derimot viste en økning på nærmere ni prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Så langt i år har boligsalget økt med nærmere seks prosent. Miksen i boligsalget har vært i favør av småhus og leiligheter som samlet for året så langt viser en vekst på henholdsvis 12 og 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Så langt i år står leilighetssalget for tett opp mot 50 prosent. Markedsandelen for eneboliger og småhus beveger seg imidlertid andelsmessig svakt opp for tredje kvartal isolert, men Birkeland legger også her mer vekt på stabiliteten i nivået i salget av de tre boligtypene.

Akershus i støtet
Så langt i år er det Akershus som viser den friskeste boligbyggingen med en vekst på femten prosentpoeng sammenlignet med samme periode i fjor. Rogaland holder stand på sitt høye nivå, mens Møre og Romsdal samt Trøndelagsfylkene kan vise til pen vekst i igangsettingen av nye boliger etter årets ni første måneder. Også for salget så langt i år kan Akershus vise til høyest vekst og får følge av nabofylket Oslo.

Også Rogaland holder koken oppe med en liten salgsøkning sammen med Sør-Trøndelag. Vekstregionen Hordaland derimot kan vise til en salgsnedgang på om lag 15 prosentpoeng.

Oslo-underskudd
Fortsatt er det Oslo som viser til det største underskuddet for bygging av nye boliger sammenholdt med boligbehovet.

Etter årets ni første måneder er det på hele 4500 boligenheter. Deretter følger Hordaland med en minus på nærmere 2000 boliger etterfulgt av Østfold, Buskerud og Vestfold med omlag 1000 boliger hver seg. Best tilførsel etter boligbehovet er det i Akershus og Møre og Romsdal, mens vekstregionen Rogaland fortsatt er i pluss med å dekke boligbehovet.