Norskledet ISO-komité med bygg-fokus

14.–19. oktober møtes eksperter fra 80 medlemsland til plenumsmøte i Tokyo i den internasjonale tekniske komiteen ISO/TC 59 "Buildings and civil engineering works".

Standard Norge har sekretariatet for komiteen som ledes av adm. dir. i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.

ISO-komiteen har åtte underkomiteer og 43 arbeidsgrupper og dekker et bredt spekter av fagområder.

Komiteen fokuserer spesielt på ny standardisering innenfor områder med høy innovasjon. Mange av standardene som er blitt utviklet i komiteen, har dannet et rammeverk for en rekke andre standarder, både nasjonalt og internasjonalt.

Vertskapet for møtet i Tokyo er IIBH (Institute of International Harmonization for Building and Housing) på vegne av JISC (Japanese Industrial Standards Committee).

Flere internasjonale samarbeidspartnere, blir med til Tokyo. Blant annet har buildingSMART International lagt sitt neste møte til Tokyo i samme tidsrom, og det legges derfor opp til produktivt samspill organisasjonene imellom.

Kort historikk og omfang av ISO/TC 59
Den tekniske komiteen ISO/TC 59 «Buildings and civil engineering works» ble opprettet i 1947. Standard Norge har hatt sekretariatet siden 1989 med komitélederne Kristoffer Apeland fra 1989 til 2002 og Åge Hallquist fra 2002 til 2010. Per Jæger fra Boligprodusentenes Forening overtok som leder fra 2011.

Så langt er det publisert totalt 109 ISO-standarder under ISO/TC 59. Komiteen har 31 P-medlemmer («participating countries») og 49 O-medlemmer («observing countries»).

Fagområder som dekkes av ISO/TC 59 er:

* Terminologi knyttet til bygg- og anleggsvirksomhet

* Organisering av informasjon om planlegging, produktframstilling og bygging

* Geometriske krav knyttet til bygninger, bygningsdeler og produkter (som modulkoordinering, sammensatte produkter og toleransekrav)

* Ytelseskrav/levetidsberegninger for bygninger, bygningsdeler og byggevarer

* Universell utforming av bygninger

* Bærekraftige bygninger og byggevirksomhetKontraktstandarder for byggevirksomhet

* Krav til for eksempel ytelse og geometri for komponenter som ikke er ivaretatt av andre

Viktig teknisk komité for Norge
Ved at ISO/TC 59 har norsk ledelse, har norsk BAE-næring stor innflytelse over komiteens strategi og videre retning i arbeidet. Mye av det som utvikles i komiteen, benyttes som referanse i svært mange sammenhenger, både nasjonalt og internasjonalt. Et eksempel på dette er standarden NS 3940, Areal- og volumberegninger av bygninger, som bygger på standarden ISO 9836, Performance standards in building - Definition and calculation of area and space indicators. Mange av temaene som tas opp, videreføres dessuten i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN. Dette bidrar til bedre harmonisering av standarder på tvers av landegrenser.

Norsk standardiseringskomité SN/K 282
For å sikre regelmessig kontakt med bransjen er det opprettet en egen norsk standardiseringskomité (interessentgruppe) som følger arbeidet i ISO/TC 59. Den består bl.a. av ledere fra Husbanken, Boligprodusentenes Forening, Byggevareindustriens Landsforening, Norsk Teknologi, Forsvarsbygg og Direktoratet for byggkvalitet.

Norge i førersetet innenfor BIM
I samarbeid med SINTEF Byggforsk og organisasjonen buildingSMART har Standard Norge en spesielt aktiv rolle innenfor utvikling av standarder innenfor underkomiteen SC 13, som jobber med standardisering knyttet til bruk av BIM (bygningsinformasjonsmodeller).

Behov for flere norske eksperter
Standard Norge ønsker økt norsk deltakelse innenfor fagområdene BIM, livsløpsplanlegging og levetidsprosjektering, universell utforming, bærekraftighet og miljødeklarasjoner. I tillegg er flere små og mellomstore bedrifter spesielt velkomne til å engasjere seg i standardiseringsarbeid. Ved å delta er det mulig å påvirke innholdet slik at det ikke bare er "de store" som bestemmer. Standardene må også ivareta behovene til små og mellomstore bedrifter, og da er det viktig å være representert i arbeidet.