Vi tar Samfunnskontrakten alvorlig

Jørgen Leegaard i BNL sa mandag at han er skuffet over at Helse Sør-Øst ikke tar Samfunnskontrakten alvorlig. – Vi tar Samfunnskontrakten høyst alvorlig, sier prosjektdirektør Dag Bøhler i Prosjekt Nytt Østfoldsykehus i Helse Sør-Øst RHF til Byggeindustrien.

– Uttalelsene fra Leegaard stemmer ikke med virkeligheten. Vi i Prosjekt Nytt Østfoldsykehus (som er en del av HSØ) har allerede valgt å ta inn i våre kontraktsbestemmelser at norske leverandører skal være tilknyttet en offentlig godkjent lærlingeordning. Vi har valgt å gjøre dette for å støtte opp under intensjonene i Samfunnskontrakten, og oppfatter at nettopp dette er et viktig virkemiddel som offentlige byggherrer kan benytte, uten å komme i konflikt med LOA, utdyper Bøhler.

Han forteller at de ble gjort oppmerksom på Samfunnskontrakten av LO Østfold rett før sommeren, og implementerte bestemmelsen i høst. Denne er da gjort gjeldende for pågående og kommende konkurranser i prosjektet.

– Videre kan jeg opplyse at alle entreprenører som har utført arbeider for oss på byggeplassen så langt har lærlingeordninger i sin bedrift, legger Bøhler til.

Han forteller at de får tilbakemeldinger fra entreprenørene om at det er vanskelig å få rekruttert lærlinger til enkelte fag, spesielt på betongsiden.

– Dette er en utfordring som det må jobbes med på bred basis for å sikre at vi kan beholde norske fagarbeidere. Vårt bidrag er å sikre at entreprenørene som jobber for oss har lærlingeplasser, men dersom en skal lykkes med å utdanne norske fagarbeidere fremover må det jobbes med dette på et bredere plan, sier Bøhler.