Høyre: Behov for nye ideer og bedre løsninger

Høyre mener regjeringens budsjett inneholder mer av det samme, og mangler en langsiktig satsing på kunnskap og konkurransekraft.

Høyre har bedre løsninger for å kutte helsekøene, øke kvaliteten i skolen og sørge for raskere utbygging av veier og kollektivtransport. Høyre vil prioritere økt satsing på etter- og videreutdanning av lærere, forskning, infrastruktur og bedre rammebetingelser for bedriftene. Skal vi trygge velferden i årene som kommer, må vi skape mer og ikke skatte mer.

- Høyre er skuffet over at regjeringen, som har råd til det aller meste, ikke tar seg råd til en kraftfull satsing på forskning eller kompetanseheving for lærerne, sier Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann.

Svekket konkurranseevne
Mye er bra i Norge. Mens verden rundt oss preges av økonomisk uro, viser budsjettet for 2013 at Norge fortsatt har solid en økonomi som gir oss handlefrihet. Høyre er enig i behovet for å holde igjen på oljepengebruken.

Norge blir utkonkurrert av våre naboland på innovasjon, og konkurranseevnen til norske bedrifter er svekket under rødgrønt styre. Kostnadsnivået er høyt og produktivitetsveksten for lav. Særnorske skatter er en ekstra byrde for norske arbeidsplasser.

- Regjeringen tar ikke tak i de langsiktige utfordringene norsk økonomi står overfor. De velger igjen å skyve problemene foran seg, sier Sanner.

Samferdsel
Høyre mener det er gledelig at regjeringen endelig foreslår økte bevilgninger til veiformål. Baksiden av medaljen er at de rødgrønne velter en stadig større del av regningen over på bilistene gjennom bompenger. Fortsatt er mange store prosjekter på vent på grunn av manglende gjennomføringskraft og liten vilje til nytenkning.

Beredskap
Den største overraskelsen er at budsjettet ikke innebærer det forventede løftet for sikkerhet og beredskap. Regjeringen presenterer få nye konkrete tiltak i tråd med anbefalingene fra Gjørv-kommisjonen, og sørger heller ikke nå for en etterlengtet bemanningsøkning i politiet. Høyre varsler en økt prioritering av beredskap, samfunnssikkerhet og politiressurser.

- Høyres løsning for å gjøre politiet bedre i stand til å forebygge og håndtere terror og alvorlig kriminalitet, er styrking av PST, Kripos og IKT-investeringer. I tillegg er det nødvendig å øke bemanningen i politiet i større grad enn regjeringen legger opp til, sier Sanner.