NHO: Budsjett til forvitring, ikke til vekst

- Dette er et budsjett til forvitring, ikke til vekst, sier fungerende NHO-sjef Petter Haas Brubakk i sin første kommentar til statsbudsjettet.

- Den norske tosporsøkonomien gir full fart i oljesektoren, mens tradisjonelt næringsliv sliter i oljeskyggen. Eksportmarkedene for norske varer er i krise. Med investeringstørke i fastlandsøkonomien, trenger norske bedrifter insentiver til å investere og vokse, ikke at pengene går med til utgiftsvekst i offentlig sektor, sier NHOs fungerende adm. direktør Petter Haas Brubakk.

- Nå som Statens pensjonsfond har blitt så stort er handlingsregelen blitt romslig, og det er derfor bra at bruken av oljepenger holdes godt under handlingsregelens grense på fire prosent. Det er nå viktig å unngå høyere rente som vil skade bedriftene som konkurrerer med utlandet. Men sterk utgiftsvekst bekymrer. For å få til en mer næringsvennlig politikk må ressursbruken på statsbudsjettet vris fra forbruk til investeringer. Vi må satse mer på investeringer i vei, jernbane og forskning for å trygge morgendagens arbeidsplasser. Det er bl.a. nødvendig med skatteendringer som reduserer bedriftenes kostnader og stimulerer til økte investeringer i norsk økonomi utenom oljesektoren.

- Det er positivt at Nasjonal transportplan mer enn oppfylles i kroner. Men like viktig som bevilgninger er evne til gjennomføring. Det er avgjørende med rask framdrift slik at vi kan realisere viktige prosjekter som jernbanetriangelet Intercity, godsterminalen på Alnabru og viktige hovedveier som E6, E18 og E39.

- Norge ligger bak resten av Norden på innovasjon. Forskningsbudsjettet er lite offensivt og næringsrettet, og retter ikke på denne situasjonen. NHO mener det trengs en ekstra satsing rettet mot tidlige og risikofylte faser for bedriftene. Vi trenger ekstra støtte for pilot- og demonstrasjonsprosjekter, og å forsterke globalt ledende norske næringsklynger, sier Brubakk.