Entra-topper forsvarer ansettelsen av Olsø

Flertallet i Entra-styret slår fast at Rune Olsø var den best kvalifiserte kandidaten til jobben som administrerende direktør i det statlige eiendomsselskapet.

Fakta om Entra-styret og ansettelsen av direktør

* Rune Olsø, tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti, ble i april 2012 konstituert som administrerende direktør i Entra Eiendom AS.

*Styret vedtok 26. september å ansette Rune Olsø som administrerende direktør i Entra. Vedtaket trådte i kraft umiddelbart.

* Et mindretall på tre av styrets sju medlemmer ønsket ikke Olsø som ny direktør i selskapet.

*Styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland var del av mindretallet som mente andre kandidater var bedre kvalifisert enn Olsø.

*Styreleder Hatlen har orientert selskapets eier, Nærings- og handelsdepartementet, om den krevende situasjonen som oppsto for styret i forbindelse med ansettelsen av Olsø.

* Ifølge Nærings- og handelsdepartementet ba statsråd Trond Giske (Ap) i april lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere hans habilitet i håndteringen av eierskapet i Entra. Dette var i forbindelse med at Rune Olsø ble konstituert som konsernsjef.

* Lovavdelingen konkluderte med at Giske ikke er inhabil i håndteringen av Entra på generelt grunnlag, men vil være inhabil i saker hvis avgjørelsen innebærer «særlig fordel, tap eller ulempe» for Olsø. Det vil det bli oppnevnt settestatsråd for Giske i slike saker.

Kilde: NTB, Nærings- og handelsdepartementet og Adresseavisen (©NTB)

Men på Stortinget rister opposisjonen på hodet over det som beskrives som en svært uryddig ansettelsesprosess.

– Dette framstår som en partiansettelse med milliongevinst, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til NRK.

Næringsminister Trond Giske (Ap) er nær venn av Rune Olsø som inntil nylig var leder av Trondheim Ap. Giske har erklært seg inhabil i saken, og en settestatsråd skal oppnevnes for å ta hånd om det omstridte ansettelsesforholdet. Hvem dette blir, er ennå ikke klart.

– Jeg forventer at settestatsråden innkaller til ekstraordinær generalforsamling, stopper ansettelsesprosessen og eventuelt foretar utskiftninger i styret, sier Sanner.

Brev

Fredag kveld ble det klart at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil sende et brev til regjeringen for å få klargjort forholdene rundt ansettelsen av Olsø. Initiativet kommer fra Frp, men får støtte fra Arbeiderpartiet.

– Problemstillingene er klare. Lønna er altfor høy, sier Aps parlamentariske nestleder Martin Kolberg til NRK.

Han ønsker også svar på spørsmål rundt behandlingen i Entra-styret, der et flertall trumfet gjennom ansettelsen mot stemmene til styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen.

Mindretallet følte at de ikke lenger kunne samarbeide med resten av styret og tok derfor kontakt med selskapets eier, Næringsdepartementet.

– Det jeg har gjort er å orientere eieren om at ansettelsen av ny direktør har vært en krevende situasjon for styret. Det er en normal framgangsmåte for en styreleder, sier Hatlen til NTB.

– Det er styreleders ansvar at styret fungerer samlet, sier hun.

Ifølge NRK er det full splittelse i styret. Mindretallet på tre skal ha stilt plassene sine til disposisjon. Enten må flertallet gå, ellers trekker mindretallet seg.

– Beste kandidat

I en epost til NRK skriver de fire styremedlemmene som utgjør flertallet i Entra-styret at Rune Olsø var den best kvalifiserte kandidaten av fire aktuelle.

Olsø har selv hatt lederstillinger i Entra siden 2005 og har de to siste årene vært selskapets viseadministrerende direktør. Siden april i år har han vært konstituert som administrerende direktør. Flere av styremedlemmene som støttet hans kandidatur, har tilknytning til Arbeiderpartiet.

Ifølge NRK skal Olsø ha en lønn på vel fire millioner kroner. Flertallet i styret sier de besluttet en maksimalramme for direktørens lønn som var én million kroner lavere enn forgjengerens.

– Lederlønningene i statseide selskaper økte med 18 prosent fra 2010 til 2011. I de seks største selskapene er topplederlønna i snitt på 8,7 millioner kroner. Det er uakseptabelt høyt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

I trontaledebatten på Stortinget torsdag brukte Aps parlamentariske leder Helga Pedersen de samme ordene.

– Lønnsnivået er uakseptabelt høyt. Derfor har vi strammet inn på bonuser, opsjoner og sluttvederlag. Vi har sagt at lederlønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, sa hun. (©NTB)