Lys i mørke Spania

De økonomiske utsiktene i Spania er dystre. Ja, selv været har vært ødeleggende i deler av landet denne høsten. Men til tross for det strømmer nordmenn til landet – og de kjøper hus og leiligheter i bøtter og spann. Mange tror at de nå kan gjøre tidenes boligkjøp – og det kan de også.

Men skal man kjøpe noe i Spania må man undersøke forholdene meget nøye før man inngår en kontrakt.

I den ”norske” del av Spania som først og fremst ligger i Costa Blanca sør og nord, er det også lys i mørke. Byggekranene er kommet tilbake. Nylig ble ett av Spanias aller største kjøpesenter åpnet sør for Torrevieja. Og rundt om bygges det hus og leiligheter – og dette blir også solgt, gjerne til nordmenn.

Men for all del – sjekk forholdene – og spesielt gjelder det beliggenhet. De aller fleste nordmenn er opptatt av å komme seg til stranda. Skal man etablere seg her er det viktig at man da tenker på hvordan man kan komme seg til stranda uten å kjøre bil. Det å parkere på de meste populære strendene kan til tider være håpløst. I tillegg må man være seg bevisst på avstand til butikker og restauranter. Man kan kjøpe mange hus ”svinebillig” inne i landet, men man har ingen garanti for at man får solgt igjen.

Det er også viktig å sjekke økonomien i den urbanisasjonen (borettslag/sameie) man gjerne vil etablere seg i grundig. Vi hører stadig om at strømmen blir tatt – ikke bare hos dem som ikke betaler – men i hele urbanisasjonen. Det samme kan gjelde vannet. Det er også viktig at man går rundt i området før man kjøper. Får man en nabo med huset fullt av hunder, kan det bli en påkjenning.

Kjøp i alle fall ikke et hus bare ut fra de bildene man ser på skjermen. Det beste er å snakke med andre som har kjøpt. Her kan man spare enormt på å bruke andres erfaringer.

For min vår del har vi kjøpt et drømmehus 350 meter fra La Mata-stranda nord for Torrevieja. Det er i alle fall familien lykkelig for. Vi brukte noen dager sammen med en norsk familie som har hatt hus er lenge. De viste hva som var bra og dårlig. Vi har mange norske meglere som sikkert gjør en utmerket jobb, men husk – de er part i saken.

Ellers synes det å være veldig mange folk i byggenæringen som drømmer om hus i Spania. Mange lever ut drømmen allerede.