Boligprisveksten flater ut

De siste tolv månedene har boligprisene økt med 7,3 prosent. Eiendomsmeglerne tror årsveksten holder seg på 7-tallet.

I september gikk boligprisene ned med 0,3 prosent fra måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner, var prisene likevel 0,3 prosent høyere enn i august, viser nye tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Rapporten for september bekrefter at prisutviklingen i boligmarkedet etter den sterke oppgangen i begynnelsen av året, har vært moderat siden april. Prisene synes nå å ha nådd et nivå som vitner om at det er god balanse mellom pris og etterspørsel, sier Eff-nestleder Leif J. Haugen.

Statistikken viser at prisene på eneboliger økte med 0,7 prosent fra august til september. Eneboligene koster nå 5,1 prosent mer enn i september i fjor. Leiligheter falt med 0,7 prosent fra august, og ligger 8,1 prosent over nivået i september i fjor. Prisen på delte boliger falt med 0,3 prosent i september og ligger 6,9 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Det omsettes fortsatt mange boliger. I september lå 13.000 boliger ute til salgs på Finn.no, og det tar i snitt 24 dager å få solgt en bolig.

I september sank prisene med 1,4 prosent for brukte OBOS-boliger i Oslo og Lørenskog. Likevel er prisene 11 prosent høyere enn i september 2011.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var i september 40 960 kroner. Kvadratmeterprisen er 1,4 prosent lavere enn i august. Hittil i år har prisene steget med 9,25 prosent.

– Nedgangen er en naturlig korreksjon etter prisoppgangen på 3,9 prosent i august, sier konsernsjef Martin Mæland.

I september ble det solgt 740 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag mot 695 i august og 723 i september 2011.