Lavmelt landemerke

Det var en ydmyk og meget takknemlig arkitekt Renzo Piano som møtte et stort internasjonalt pressekorps i Astrup Fearnley-museet for Moderne Kunst på Tjuvholmen torsdag formiddag.

Den verdensberømte arkitekten takket alle de medvirkende som blant annet har vært med på å montere det enormt krevende dobbeltkrummede glasstaket.

Flere hundre pressefolk fra hele verden har kommet til åpningen av museet, som er tegnet av en av verdens mest berømte arkitekter, italienske Renzo Piano. Han er mannen bak blant annet Pompidou-senteret i Paris og Europas høyeste skyskraper, nyoppførte The Shard i London.

– Denne bygningen er i bunn og grunn et tak med mange biter under. Når du går rundt, vil du begi deg ut på en reise med mange hemmeligheter, sa Renzo. Museet har et tak formet som et senket seil, og ligger helt i vannkanten på Tjuvholmen i forlengelsen av Aker Brygge i Oslo.

– Viktige elementer er lys og vann. Vann er magisk, det beveger seg og gjør ting vakkert, sa Piano.

Han har tegnet et museum med rom i ulike størrelser og fasonger. De fleste har mye lys, men noen rom er uten vinduer. Rommene er fylt med kunst fra de siste 30 årene, alle verk fra Astrup Fearnley-samlingen.

27. september 2012 er den offisielle åpningen av Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen - nesten ti år etter at Oslo Havn solgte havneområdene på Tjuvholmen til Aspelin Ramm og Selvaag Gruppen. Halvparten av kjøpesummen ble betalt i penger, den andre halvparten ble øremerket en gave til Oslo by.

Med det nye bygget til Astrup Fearnely Museet, har Tjuvholmen-området i Oslo fått et nytt trekkplaster. Museet lanseres med "To Be With Art Is All We Ask", en utstilling med utvalgte verk fra Astrup Fearnley Samlingen, som inneholder noen av verdens mest innovative samtidskunstnere.