- Send folkene dine på språkkurs

Samferdselssektoren har mye å tjene på en relativt liten kunnskapsøkning og en dose mindre selvhøytidelighet, mener Samferdselsskolens «rektor».

Samferdselsskolen har åpnet for søknader til 2013-kullet og prosjektleder, eller «rektor», Odd Erling Botn venter mange søknader til det han kaller samferdselssektorens språkkurs.

Alle katastrofers mor
– Et av mine yndlingssitater kommer fra filmverdenen, og politisk korrekt oversatt til norsk lyder det: «Antakelser er alle katastrofers mor.» Det er mye sannhet i dette, og vi jobber en del med å synliggjøre hvor vanlig og menneskelig feil og antakelser er. Folk som tror de snakker samme språk gjør ofte ikke det, hverken på tvers av aktører eller internt, forteller prosjektlederen.

Han mener at mye unødig kan unngås om folk tar seg bryet med å sjekke ut sine antakelser. – Det er ikke så mye som skal til heller. Ofte er det usikkerhet eller frykt for å avsløre egen kunnskapsmangel som hindrer folk i å stille dumme spørsmål, eller å gi en antatt selvsagt beskjed.

Verdt investeringen
Det koster å sende en medarbeider på Samferdselsskolen. Det forventes ca. 1.5 månedsverk på deltakelse og hjemmeoppgaver, i tillegg til deltakeravgiften på 25 000,-.

– Jeg mener det er vel verdt investeringen. Det jeg sier om antakelser er selvsagtheter, men man bryter ikke med så grunnleggende menneskelige egenskaper bare ved å ha lest i en artikkel at man bør gjøre det. Man må øve, og det hjelper å gjøre dette i en setting hvor man får se hvor feilbarlige alle andre også er, sier Botn. – Og sist men ikke minst får man en temmelig unik mulighet når det gjelder nettverksbygging, legger han til.

Avslørende kurs
- Kurset avslører selvsagt ikke bare feil hos aktører og individer, men også i systemer og praksiser. Noe av dette hører mer hjemme på bordet til Samferdselsskolens initiativtakere enn studiets deltakere, men deltakerne kommer frem til gode anerkjennelser og innspill til hva som kan gjøres – også av dem selv – for å gjøre det bedre med de rammevilkårene vi har, forteller Botn.

Aktørene likestilt
Kullene på Samferdselsskolen settes sammen av rundt 30 deltakere, og det er holdt av 10 plasser til hver av gruppene entreprenør, rådgiver og byggherre.

- Det er viktig for oss at kullene blir balanserte for at vi skal legge forutsetningene til rette for diskusjonene som kommer i løpet av året. Her skal alle føle de har ryggdekning til å komme med frustrasjoner eller innrømmelser, sier Botn, og tror interessen blir enda større i år enn tdligere: – I år har vi to misjonerende tidligere kull til å hjelpe oss.