Norske skolebygg må tilpasses en ny virkelighet

Alt for mange norske skoler sliter i dag med et dårlig inneklima. Riktig valg av byggmateriale kan ha en vesentlig innvirkning på mye av det som plager norske elever i dag.

Gang på gang dukker inneklimadebatten i norske skoler opp. Mens inneklimadebatten går fortsetter elever og lærere å bli utsatt for fukt, råte og dårlig luftkvalitet. I en undersøkelse SINTEF Byggforsk har gjort i oppdrag fra Direktoratet for Byggkvalitet, kommer det frem at hovedtrenden for klimaendringene i Norge vil være et varmere, våtere og villere klima fram mot år 2100. Dette vil gi bedre vekstmuligheter for mugg- og råtesopp, som igjen forverrer skolenes inneklima.

- Analysen baseres på en indeks som vurderer potensialet for råte i trekonstruksjoner. Antallet bygg med trekledning er generelt stort i Norge. Et våtere og varmere klima kan derfor gi betydelige konsekvenser for bygningsmassen, dersom det ikke iverksettes tiltak for å møte utfordringene, sier Tore Kvande, forskningssjef i SINTEF Byggforsk.

Tunge materialer - lettere hoder
Kvande mener at valg av byggmateriale i langt høyere grad må tas hensyn til når nye skole bygg i fremtiden skal opp. Han får støtte av Svein Bjørberg, som er professor ved NTNU og rådgiver i Multiconsult.

- Tunge materialer som mur og tegl gir ikke grobunn for organisk vekst som mugg- og råtesopp. Materialene er diffusjonsåpne, som vil si at de «puster». På den måten reduserer de fuktigheten innendørs, uten å skade murverket. Dette forhindrer utvikling av mikroorganismer, og bidrar til et bedre inneklima med mindre tunge hoder, sier Bjørberg, som også påpeker viktigheten av riktige bygnings- og håndverksmessige detaljer.

Kostnadssparende og vedlikeholdsgunstig
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at på tross av inneklimaproblemene har kommunenes vedlikeholdsarbeid sunket kraftig siden 2009. Stat og kommune har siden da redusert sine vedlikeholdskostnader fra 121 kroner per kvadratmeter til 81 kroner per kvadratmeter. I en artikkel om skolenes inneklima skriver NRK at Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) reagerer sterkt p å disse tallene og mener det er svært alvorlig.

Petter Askautrud, markedsutvikler i teglprodusenten Wienerberger, støtter Foreldreutvalget, og mener det eksisterer en dobbeltmoral når vi bruker 30 millioner skattekroner på å fremme bruk av tre som byggemateriale.

- Tegl er et av de beste materialene kommunene kan bygge i. Årsaken til det er sentrale egenskaper som inneklima, støyproblemer, branntrygghet og ikke minst vedlikehold og totaløkonomi.

Det ligger store økonomiske besparelser for kommunene ved bruk av tegl, siden materialet krever minimalt med vedlikehold og har en svært lang levetid, sier Askautrud.