Willoch advarer mot pensjonistene

– Dårlige boliger for fremtidens barn er en av konsekvensene når middelaldrende og eldre verner om egne interesser i politikken.

Det frykter tidligere statsminister Kåre Willoch. Onsdag var 83-åringen en av bidragsyterne under Skanska Future Day på Fornebu utenfor Oslo.

Der tok han nok en gang et oppgjør med det Willoch kaller politikernes nye religion – nemlig grenser som for eksempel markagrensa i Oslo.

Samtidig snakket han engasjert om behovet for å bygge gode boliger for barn og barnefamilier.

– Dere må ikke glemme at mennesker fortjener sollys inne, grønt ute og turmuligheter der de bor. Dere må heller ikke glemme at boligene må være store nok til at likestilte individualister kan bo sammen, uten å gå hverandre på nervene. Og så må dere ikke glemme at barn må få kunne gå ut til romslige solrike tumleplasser uten følge av voksne, sa Kåre Willoch.

Han la til at boligprosjekter som i utgangspunktet ikke er rettet inn mot barnefamilier, ikke nødvendigvis forblir ”barnløse”.

– Hvordan kan man med sikkerhet si at et prosjekt ikke er for barn? Hvis prosjektet er dårlig nok, så blir det boliger for barn. Det er 70 000 barn som vokser opp i fattigdom i vårt land, og det er disse barna som får de dårlige boligene som sine hjem, sa Willoch.

– Barnefamiliene skyves i bakgrunnen
Samtidig advarte Willoch mot at for mye makt er plassert på middelaldrende og pensjonisters hender.

– Det er en gjennomgående tendens i den vestlige verden at interessene først og fremst ligger blant de middelaldrende og de eldre. Barnefamiliene skyves i bakgrunnen når de som er flest – nemlig pensjonistene – styrer det politiske bildet, sa Willoch.

Han mener det er et stort paradoks at Norge, med store ubebygde arealer, mangler tomter å bygge på. Konsekvensen av tomtemangelen er prisstigning som skaper større og større skiller mellom folk.

– Neste gang dere flyr inn over Oslo, se på landet under dere og tenk at her er det tomtemangel. Det er jo bare tøv. Når du ser hva som finnes av ledige områder, sier det seg selv at tomtemangelen må skyldes menneskefeil som menneskeskapte markagrenser, kommunegrenser, fylkesgrenser og departementsgrenser, sa Willoch.

Han mener nye boliger vil lide under av at blant annet gamle næringsområder skal omreguleres til boligformål.

– Noen sier at det er plass nok uten at vi trenger å justere disse menneskapte grensene. Ja, det er plass nok til mange nok boliger på områder som er tilgjengelige i dag - til boliger som ikke er gode nok. Og det er jo ikke det vi ønsker. Vi ønsker boliger med sollys, grønne arealer og nærhet til natur og bakke, sa Willoch.

– Markagrensen er blitt religion
Ifølge den engasjerte 83-åringen er forklaringen på det han mener er boliger uten viktige kvaliteter, åpenbar.

– Den ligger i en ny religion. I Oslo heter den markagrensen. Både hovedstaden, og sikkert også mange andre steder i landet vårt, har en rekke områder som har liten betydning for friluftslivet, men som ville hatt veldig stor betydning for å bygge flere boliger med sol, lys og grønne uteområder der barn skal bo, sa Kåre Willoch og la til:

– Med lett omskrivning av Arnulf Øverland, må jeg få lov å si: Du skal ikke tåle så inderlig vel, det boligmørket som ikke rammer deg selv.