Skjerp dere fylkesmenn!

Daglig får vi meldinger om utrolige vedtak hos fylkesmennene rundt om kring. Der sitter det regelryttere som tolker all verdens regler så firkantet som det kan gå an. Når har Fylkesmannen i Nordland sagt nei til at den nye lokalbutikken i Aldersundet tett ved den nye Nasjonale Turistvei Helgeland får ha søndagsåpent om sommeren.

Fylkesmannen synes ikke at dette er nok «typisk turiststed» til å kunne holde søndagsåpent om sommeren, skriver Rana Blad.

Trafikktall fra Statens vegvesen viser at 40 prosent av den årlige trafikken på strekningen skjer i løpet av åtte sommeruker. Steinar Skaar, prosjektleder i Statens vegvesen for Nasjonale turistveier på Helgeland og Lofoten, synes det er skuffende at Aldersund ikke fikk status som «typisk turiststed» slik at butikken kunne holde åpent på søndager.

Vi har gang på gang berømmet Statens vegvesen for alt som er gjort for å utvikle de nasjonale turistveiene. Dette bidrar til å redde mange lokalsamfunn, men hva hjelper det når andre offentlige myndigheter gjør alt for at lokale bedrifter skal ha miste livsgrunnlaget.

Dersom ikke fylkesmennene snarest slutter denne rigorøse praksisen, bør andre myndigheter sørge for at hele denne forhistoriske institusjonen forsvinner.

I andre landsdeler gjøres alt for å øke turiststrømmen til Norge. Selv i en slik møkkasommer som vi har hatt i år rent værmessig, strømmet turistene til Norge. Annerledeslandet har noe å tilby som vi selv ikke ser.

I Aftenposten kan vi i dag lese at nettstedet til CNN har blinket ut «10 Secret European summer getaways» – ti mer eller mindre «hemmelige» steder for en ferie i ro og stillhet. Håholmen Havstuer i Møre og Romsdal er blant dem.

- CNN.com har 28 millioner unike besøkende i måneden og er en svært synlig plattform. At Håholmen og Norge blir tatt med i slike kåringer har mye å si for profileringen av Norge. Jeg syntes det er flott at vi stadig markerer oss i teten slike kåringer, det betyr at vi har produkter i verdenstoppen, sier Per-Arne Tuftin reiselivsdirektør i Innovasjon Norge til avisen.

Det var vi i Byggeindustrien som tok initiativ til konkurransen Århundrets byggverk som førte Atlanterhavsveien helt til topps. Siden har denne veien fått stor internasjonal oppmerksomhet. Håholmen Havstuer ligger ved Atlanterhavsveien.

Hadde fylkesmannens byråkrater alene fått bestemme har vi aldri fått en slik vei.