Er aktivhuset en videreutvikling av passivhuset?

– Vi har masse erfaring fra realiserte passivhusprosjekter. Det er et utprøvd konsept og vi ser at det i all hovedsak virker etter intensjonene - når passivhuset bygges fornuftig, sier seniorforsker Tor Helge Dokka i SINTEF Byggforsk, Energi og arkitektur.

Han er en av innlederne på konferansen ”Framtidens Bygg 2020”.

Konferansen, som arrangeres i Stjørdal 29. august, tar for seg forholdet mellom passivhus og aktivhus.

– I dag kan vi ikke direkte sammenligne passivhus og aktivhus. Til det er aktivhus for dårlig definert med ulike retninger innen begrepet. I Norge har vi primært to ”aktivhusmiljøer”. Det ene står for blant annet lavteknologiske løsninger, alternativ materialbruk og brukerstyrt naturlig ventilasjon. Aktivhusene VELUX Gruppen står for er langt mer høyteknologiske, har til dels automatisert naturlig ventilasjon, men bruker mange passivhusprinsipper for å komme fram til et lavt energibehov.

– Jeg ser ingen stor motsetning mellom denne type aktivhus og passivhusene. I mitt hode er de temmelig like og bygger på god kunnskap om inneklima, bygningsfysikk og effektiv energibruk, sier Dokka.

Fukt og ventilasjon
– Spørsmålet om det skal være en automatisert eller brukerstyrt ventilasjon er en interessant diskusjon, mener Dokka.

– Om vinteren vil mange kvie seg for å lufte på grunn av stort varmetap og mulig trekk. Faren for å stenge fukt inne i konstruksjonen med påfølgende muggproblem er stor. Balansert ventilasjon vil da ofte være den sikreste løsningen for fjerning av fukt.

Han mener det likevel kan være mulig å slå av balansert ventilasjon og kun bruke naturlig ventilasjon om sommeren dersom det er kontroll med fukt i våtrom. Naturlig ventilasjon kan for eksempel være kryssventilering gjennom vinduer i fasaden eller såkalt oppdriftsventilasjon gjennom tak eller en kombinasjon av disse.

Forsker for øyeblikket og framtiden
Dokka mener de kan forske i 30 år for å finne den beste løsningen, men det er umulig å bare være kritisk.

– Vi må anbefale noe ut fra dagens løsninger, muligheter og kunnskap. Noe av diskusjonen på konferansen vil nok dreie seg om hvor ideelle løsninger vi kan lage med dagens teknologiske muligheter.

– Om framtiden skal gå mot høyteknologiske løsninger med avanserte styringssystemer eller med lavteknologiske løsninger er en meget interessant diskusjon, som sikkert vil bli belyst på konferansen, avslutter Dokka.