Oslo Børs fulgte resten av Europa oppover

Hovedindeksen på Oslo Børs steg torsdag med 1,71 prosent, til 419,92 poeng. Hittil i år har indeksen steget med 9,08 prosent.

Det var uttalelser fra Den europeiske sentralbanken om euroens fremtid sammen med høy oljepris som sendte Oslo Børs i været, mens resten av Europa steg på positive nyheter fra USA i kombinasjon med løftene fra sentralbanken. Oljeprisen er ikke noe insitament andre steder i Europa enn i Oslo.

Av selskapene på hovedindekslista viste 43 oppgang og åtte nedgang. Seks selskap kom uendret gjennom dagen. Omsetningen var den høyeste denne uka og sluttet på drøye 3,5 milliarder kroner.

Statoil opp
Statoil la fram et resultat for annet kvartal som bidro til at hovedindeksen steg betydelig. Selskapet utgjør rundt fjerdeparten av verdiene på hovedindeksen. Samtidig trekker alltid Statoil med seg andre selskaper i oljesektoren. Og når oljeprisen i tillegg stiger med et par dollar, er det bare forsiktighet hos investorene som gjør at selskapsverdiene ikke slutter høyere.

Statoil steg med 2,13 prosent, Aker Solutions med 3,85 prosent og DNO med 1,71 prosent. Av de store var det bare fire selskap som trakk nedover, nemlig RCL. Marine Harvest, Frontline og SeaDrill. Til gjengjeld har for eksempel SeaDrill bak seg en så god periode at mange investorer trolig har valgt å ta ut gevinsten denne uka.

Oppgang for flere
Storebrand har gått opp og ned det siste halve året, med en samlet nedgang på rundt 50 prosent sammenlignet med i fjor sommer. Torsdag steg aksjen med 5,88 prosent, og hittil i juli har den lagt på seg 17,92 prosent.

Også DNB hadde en god dag, med en oppgang på 2,57 prosent. I løpet av den siste måneden har aksjen steget med 12,84 prosent, men den ligger fortsatt over 20 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Euroen lå torsdag stabilt på 7,38 kroner, og nordsjøolje gikk for rundt 105 dollar per fat.

Tre timer etter handelen startet i New York lå de store indeksene rundt en prosent i pluss.