Skal vi flytte sommerferien?

Det settes regnrekorder, og vannmagasinene fylles opp. Prisen på strøm er nå kuttet til en firedel, og kraftprisen vil trolig holde seg lav. Det er en av de få gleder mange kan se etter denne sommeren. Dette er den tredje elendige sommeren på rad rent værmessig i omtrent hele landet. Spørsmålet mange stiller seg nå er om vi tåler flere slike sommere før vi totalt endrer væremåte.

Vi hører snakk om at det nå er kjøpers marked på hytter og båter. Selv fra Sørlandet og de mest populære hytteområdene langs Oslofjorden flykter nå folk sørover til varmere strøk. Mange har ikke brukt båtene sine i det hele denne sommeren.

I Spania diskuterer man nå om den tradisjonelle siestaen skal fjernes. De aller fleste spanjolene er vant til å ta fri noen timer midt på dagen. Det var kanskje nødvendig i gamle dager da mange hadde arbeid ute på markene – og da kunne sola og varmen bli uutholdelig. Nå jobber mange i omgivelser hvor man har aircondition – og da er selvsagt en ordning med fri midt på dagen både kostbart og unødvendig. Spania har simpelthen ikke råd til en slik ordning lenger.

Kanskje vi også i Norge må diskutere om sommerferien må legges til andre perioder enn i juli. Vi tror i alle fall at det er mange som vil ha større fleksibilitet. Det betyr at man kan arbeide om sommeren, men at ferien enten flyttes til andre måneder eller stykkes opp. Skal man få dette til må man også se på ferieloven. Det å få forandringer her kan være vanskelig. Men det er viktig at man i alle fall kan diskutere saken.

Vi vet at mange nordmenn nå har kjøpt ferieleiligheter i sørlige strøk. Mange av dem kan nok tenke seg heller å ha ferie når kulden setter inn her hjemme, mens det i sør er varmt og godt.

Uansett ønsker vi alle en fortsatt god ferie. For de fleste er det snart klart for nye arbeidsuker. Kanskje glemmer man fort det elendige sommerværet.

Norge gror nå igjen. Aldri har det vel vært en grønnere sommer. Aldri har det vært mer flått. Spørsmålet er om nordmenn har fått nok av elendig sommervær.