Varsko om maur i barnehager

Folkehelseinstituttet er bekymret for bruken av kjemikalier for å bekjempe maur i barnehager og skoler. Isolasjonsmateriale av skumplast får skylden for maurplagen.

Maur gnager seg gjennom polystyren, deriblant isopor, som ligger under støpt gulv. Det forårsaker store problemer, spesielt i nye bygg.

– Vi gjennomfører nå en studie for å kartlegge maurs gnageevne i isolasjonsmateriale. Det er slik at maur kan hule ut skumplastprodukter som for eksempel isopor. I overgangen mellom isolasjon og annet byggemateriale kan også bærende konstruksjoner skades, sier rådgiver Anders Aak i Folkehelseinstituttet.

Instituttet skriver i en rapport at barn er ekstra følsomme for kjemikalier som brukes for å bli kvitt maur i barnehager. De mener det er spesielt bekymringsfullt at maur er et av de vanligste skadedyrene som nå bekjempes i skoler og barnehager.

For halvannet år siden sendte Folkehelseinstituttet en bekymringsmelding som er fulgt opp med møter med Direktoratet for byggkvalitet. Årsaken er at det brukes stadig mer polystyren som isopor og skumplast som isolasjonsmateriale i norske bygg.

Sprøyter ofte
– Vi vet at det sprøytes på mange barnehager. Problemet er økende, sier Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll, som er takstmann spesialisert innen skadedyr.

Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar, og de har en adferd som gjør at de er mer utsatt for kjemikalier.

– Spesielt er vi redd for den cocktail-effekten ulike sprøytemilder kan gi. Det er viktig å redusere giftbruken mest mulig, og for å få til dette må årsaken til bruk av gift fjernes eller reduseres på kritiske punkter. I dette tilfellet er det skumplast-isolasjon som er hovedproblemet, sier Ervik.

En undersøkelse om skadedyrbekjempelse i skoler og barnehager i indre Østfold fra 2008, viste at 73 prosent av barnehagene hadde hatt besøk av skadedyr siste år. Svart jordmaur var største plage, og halvparten av barnehagene benyttet kjemisk bekjempelse for å bli kvitt maur.

All bekjempelse ble gjort av godkjent skadedyrfirma, men kun én av sprøytingene foregikk utenom barnehagens åpningstid.

Sprøyting mot maur inne i barnehager med små barn til stede, og manglende varsling av foreldre, ble sett på som svært kritikkverdig av Miljørettet helsevern i indre Østfold.

– Slik praksis er ulovlig. Kommunene skal ha tilsyn av skadedyrfirmaene og se til at det ikke skjer, sier Anders Aak i Folkehelseinstituttet.

Finnes alternativer
– Maur kan være vanskelige å bli kvitt fordi man må rette bekjempelsen til kolonien for mest effektivt resultat. Blir ikke dette gjort, må det sprøytes år etter år, sier Kenneth Ervik.

En spørreundersøkelse blant de største skadedyrfirmaene i Norge, viser at 40 prosent av alle maurangrep i hus var knyttet til skumplastprodukter, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ervik synes det er synd at byggebransjen ikke har tatt problemet på alvor, siden alle instanser nå retter fingeren på isolasjonsmateriale i bygg som den store synderen.

– I 30 år har bransjen visst om at polystyren, skumplast og isopor i kombinasjon med varme som varmekabler har gitt maur ideelle boforhold. Maur graver seg ganger i isolasjonsmaterialet, og bygger reir i isopor.

Det fører til unødvendig bruk av insektmidler. Noen ganger kan maur hule ut isolasjonsmaterialet fullstendig slik at isoleringsevne og gulv svikter.

Ifølge Kenneth Ervik finnes det gode alternativer til polystyren, som ikke maur kan etablere seg i, men kunnskapen om dette er liten.

– Jeg håper Direktoratet for byggkvalitet nå vil ta problemet på alvor og endre byggforskriften slik at bygg skal prosjekteres på en slik måte at inntrekk og etablering av skadedyr ikke skal forekomme, sier Ervik.