- Stort kunnskapsbehov for LCC

LCC Forum gjennomførte i perioden 10.-15. mai en spørreundersøkelse rettet mot kontakter som har vist interesse for LCC.

Av 300 respondenter svarte nesten 100. Dette tyder på en stor interesse for temaet og viser at LCC Forum har en jobb å gjøre når det gjelder til å bidra til økt kunnskap og til å videreutvikle gode verktøy og metoder innen fagfeltet.

Spørreundersøkelsen gir indikasjoner på at LCC Forums arbeidsområder er interessante også for aktører som ikke er bundet av å ta hensyn til levesykluskostnader i hht Lov om offentlige anskaffelser: Av ca 100 svar kommer ca halvparten fra aktører som ikke er bundet av loven. Blant disse er det en del rådgivere, men også private utbyggere og forvaltere.

Blant de mange kommentarene som kom inn var;
* Savner et godt verktøy til LCC-vurderinger. Vår organisasjon har stor fokus på LCC, men kanskje ikke den beste forutsetning for gjennomføring
* Stort kompetansebehov: 1) at det kan settes krav metoder finnes (men bevissthet og fagkunnskap er for lav ) 2) at man kan sjekke at dette karvet blir oppfylt (ikke bare tomme løfter) 3) at konsekvensene blir synliggjort idag det er for lett å skyve på “alle er enige at dette er viktig – men det haster ikke…”
* Det er svært mye ugjordt her. For å lykkes, må vi snu fokus bort fra å beregne samlede kostnader og fokusere mer på bruk av LCC for alternativsvalg
* Ja det er behov. Men det burde være obligatoriske kurs i å være byggherre for kommunalsjefer og rådmenn i kommunesktoren. I tillegg burde det være obligatorisk byggherrekurs for politikere som skal ta avgjørelser vedr FDV eller utbygging av nyprosjekter. Samme burde også gjelde de som bestemmer inntektsnivået til kommunene i Norge og det er riskpolitikerne. FDV og LCC må være like viktig dagsorden som internkontrollforskriften!!
* Jeg ønsker mer kunnskap om LCC-beregninger i praksis. Både hvordan man utfører bergningene og årsakene til at LCC er så viktig i beslutningsprosesser.
* Ønsker flere kurs og seminarer, men veldig bra at seminaret 15/5-2012 kommer ut på film!

Last ned en presentasjon av resultatene fra undersøkelsen her
Last ned rapporten fra undersøkelsen her